Aan het einde van de week werden de gemaakte werken met elkaar bekeken.
Aan het einde van de week werden de gemaakte werken met elkaar bekeken. Martin Vermeul

'Je [ontdekt] zoveel mooie plekjes'

Schilderen in eigen omgeving

22 juli 2021 om 07:54

Veel deelnemers zijn leden van De Vrije Kwasten, het kunstenaars collectief Artiplu of De Kunstberg, het platform voor beeldend kunstenaars Woudenberg maar iedereen is welkom: van beginnende hobbyisten tot ervaren beeldend kunstenaars. 

Het gezamenlijke doel is ontspanning door op een buitenlocatie jouw gekozen uitzicht met eigen materiaal te verwerken tot een vast beeld. Er wordt geen les gegeven, maar doordat elke creatieveling graag over zijn of haar werk praat, kan je gedurende de dag tips van iedereen krijgen. 


INITIATIEF SCHILDEREN MEER IN BEWEGING De buitenschilderweek is een initiatief geweest van de in 2014 overleden beeldend kunstenaar Antoine van den Wildenburg. Samen met Carel Wiggerman en andere leden van schildersclub De Vrije Kwasten bracht hij het schilderen in Leusden meer in beweging. 


Opvallend is dat veel deelnemers aan deze buitenschilderweek even memoreren aan Antoine. ,,Blijf kleuren, was het motto van Antoine”, haalt Martin aan. Een beste leermeester zegt Hossein: ,,Als er één kunstenaar was die kon genieten van het buitenwerk dan was dat wel Antoine. Niet vreemd dat juist hij deze schilderweek is begonnen. Hij was fanatiek schilder en een beste leermeester.” 


ANDERS NAAR DE OMGEVING KIJKEN Na de opening op maandag krijgt iedereen de vijf locaties door, zorgvuldig uitgekozen door Wanda. Als beeldend kunstenaar kijk je anders naar de wereld om je heen. 


Dat blijkt wel op woensdag als de groep het terrein van IJshoeve Ruitenbeek mag betreden met de Ponlijn op loopafstand en de Heiligenbergerbeek meanderend langs de hoeve. Bij een stapel oude stenen te midden van het groen zien twee schilders enorme potentie voor een werk, zowel realistisch als abstract. 


VRIJ VOELEN De Leusdense Hossein schildert al twintig jaar en ook coronatijd bracht hij schilderend door. ,,Deze tijd was voor niemand leuk, maar gelukkig kon ik schilderen en heb ik ook weer nieuwe technieken ontdekt.” 

Hossein blijft ontwikkelen. ,,Kijkend naar een schilderij zie ik punten van verbetering die ik weer meeneem naar een volgend schilderij. Steeds probeer ik weer nieuwe technieken uit, maar wel altijd abstract. Alleen zo voel ik mij vrij in het werk. Deze week is fijn om meerdere redenen. Buiten schilderen maar zeker ook het contact met anderen.” 


KINDEREN Evert Lagerweij uit Woudenberg is pas na zijn pensionering begonnen met schilderen. ,,Mijn kinderen zeiden dat ik wel iets moest gaan doen en dat is schilderen geworden. Ik doe al een aantal jaren mee met de buitenschilderweek. Je komt toch op plekjes waar je zelf nog nooit bent geweest. Soms kom ik nog wel een paar keer terug op een mooie locatie.” 

Zijn werken zijn ook te bezichtigen op de Digitale AtelierRoute net als de werken van Anémone de Castro, Jopie Hacquebord, Wanda Landwaart en Martin Vermeul.


EXPOSITIE NAJAAR De buien zorgden deze week wel voor wat aanpassingen in het programma, maar ondanks wat uitval waren er genoeg werken om vrijdag met de aanwezigen te bekijken na een dag schilderen in de fruitpluktuin Très Jolie in De Glind. 


De verschillende technieken als ook materiaalkeuze maken de werken allemaal verschillend maar toch ook weer overeenkomstig door het in beeld brengen van dezelfde locaties in Leusden en Woudenberg. 


Geïnteresseerden moeten nog wachten tot de expositie van het werk in het najaar. Data en locatie volgen nog. 

Jannie en Greta: ,,Een dag meedoen zorgt echt voor een vakantiegevoel.”
Hossein geconcentreerd bezig in de boomgaard bij de IJshoeve.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding