Demonstranten tegen coronamaatregelen in New York eind vorig jaar.
Demonstranten tegen coronamaatregelen in New York eind vorig jaar. Epa/peter Foley

Strengere regels in de zorg

22 juli 2021 om 03:53

New York scherpt corona-maatregelen aan

NEW YORK (ANP) De Amerikaanse metropool New York scherpt de coronaregels aan voor medewerkers van openbare ziekenhuizen. 


Ze moeten zich laten vaccineren of wekelijks een coronatest ondergaan, bericht The New York Times. Het gaat om ruim 42.000 ziekenhuismedewerkers en een deel van het personeel van de afdeling Volksgezondheid van de gemeente.

Burgemeester Bill de Blasio kiest volgens de krant voor die noodgreep omdat de Delta-variant van het coronavirus om zich heen grijpt en twee miljoen volwassenen in de stad nog altijd niet gevaccineerd zijn. De gemeente heeft van alles geprobeerd om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, waaronder van huis naar huis gaan en vaccins aanbieden op openbare locaties als metrostations en musea.

De acties hebben volgens de krant weinig succes. Er halen dagelijks gemiddeld minder dan 10.000 mensen een eerste prik in de circa acht miljoen inwoners tellende metropool. Het baart de autoriteiten bovendien zorgen dat een deel van het medisch personeel achterblijft. De vaccinatiegraad onder medewerkers van openbare ziekenhuizen ligt onder het gemiddelde in de stad, hoewel zorgverleners als eerste aan de beurt kwamen toen het vaccineren eind vorig jaar van start ging.

In de stad New York heeft volgens officiƫle cijfers ongeveer 65 procent van de volwassenen zich volledig laten vaccineren. Wel zijn er grote verschillen tussen buurten. De vaccinatiegraad onder medewerkers van de openbare ziekenhuizen bedraagt ongeveer 60 procent.

Lokale functionarissen zien een verband met de samenstelling van het personeel in openbare ziekenhuizen. Daar is zo'n 44 procent van de medewerkers zwart. Zwarte New Yorkers vormen ongeveer een kwart van de totale bevolking en zijn in het verleden vaker terughoudend geweest bij het halen van vaccins, schrijft de krant. Daar worden allerlei redenen voor genoemd: van zorgen over langetermijneffecten tot medische experimenten die in het verleden zijn uitgevoerd op zwarte mensen.

De nieuwe regels worden begin augustus van kracht. Het is onduidelijk of de gemeente het beleid ook wil aanscherpen voor ander overheidspersoneel, zoals docenten en politiemensen.