Vivianne Miedema scoorde liefst vier keer tegen Zambia.
Vivianne Miedema scoorde liefst vier keer tegen Zambia. anp / roy Lazet

Oranje begint met monsterzege

22 juli 2021 om 10:43

Zambia met liefst 10-3 verslagen

RIFU (ANP) De Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste wedstrijd ooit op de Olympische Spelen met absurde cijfers gewonnen. 


De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman, die als eerste Nederlandse afvaardiging in actie kwam op de Spelen in Japan, versloeg Zambia met 10-3. Vivianne Miedema maakte vier doelpunten in het Miyagi-stadion van Rifu.

De 'Leeuwinnen' gaan op hun eerste Spelen voor een medaille. In Zambia, de Afrikaanse vertegenwoordiger in het voetbaltoernooi voor vrouwen, troffen ze een ideale tegenstander om aan het vertrouwen te werken.

De voetbalsters krijgen naar verwachting zaterdag aanzienlijk meer tegenstand van Braziliƫ, dat het toernooi ook begon met een klinkende zege, op China (5-0). Het land dat als eerste eindigt in groep F, gaat het in de kwartfinales opnemen tegen de nummer 2 van groep G. In die poule begonnen de Verenigde Staten, de favoriet voor het goud, met een verrassende nederlaag tegen Zweden (0-3).

Wiegman en haar speelsters zijn al ruim twee weken in Japan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de omstandigheden. Bij de avondwedstrijd in Rifu was het nog altijd zo'n 25 graden Celsius. Tot de 2000 toeschouwers in het stadion, dat plaats biedt aan zo'n 50.000 mensen, behoorde ook Sherida Spitse. De recordinternational raakte maandag op de training geblesseerd.

Na een kwartier stond het al 3-0, door doelpunten van Miedema (twee) en Lieke Martens. De eerste treffer van Miedema viel na een blunder van de Zambiaanse keepster, waarna nog vele kolderieke blunders volgden.

Oranje gaf zelf de 3-1 van Barbra Banda weg. Aniek Nouwen en Merel van Dongen verkeken zich op een diepe bal en keepster Sari van Veenendaal liet zich ook verrassen door de aanvoerster van Zambia. Nadat de Afrikaanse ploeg ook nog de lat had geraakt, maakte Miedema nog binnen het half uur haar hattrick compleet.

De regerend kampioen van Europa en nummer 2 van het laatste WK bleef daarna doorgaan met scoren. Martens, Miedema, Shanice van de Sanden, Jill Roord en de invalsters Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova zorgden ervoor dat Oranje de dubbele cijfers haalde. In de slotfase scoorde Banda nog twee keer voor Zambia.