Kiran Badloe doet zijn oefeningen in aanloop naar de Spelen.
Kiran Badloe doet zijn oefeningen in aanloop naar de Spelen. Epa/marco de Swart

Badloe heeft lessen geleerd

21 juli 2021 om 18:59

Surfer is favoriet voor het goud

ENOSHIMA (ANP) Met de lessen van Dorian van Rijsselberghe in gedachten begint windsurfer Kiran Badloe zondag voor de kust van Enoshima aan de Olympische Spelen. De 26-jarige Badloe is na drie wereldtitels op rij in de RS:X-klasse de topfavoriet voor het goud. De windsurfer blijft er zoals altijd koel onder.


"Het is vooral de buitenwereld die de Olympische Spelen zo groots en uniek maakt. Ik vind dit net zo belangrijk als een WK. Daar wil ik ook koste wat kost winnen", zegt Badloe. "Voor een WK train ik echt niet minder hard dan voor de Spelen. Het is alleen zo dat de Spelen maar één keer in de vier jaar zijn. Mocht het niet lukken, dan moet je lang wachten op je volgende kans. Wij zijn vooral bezig met wat we moeten doen. En dat is ons niet gek laten maken door alles er omheen en lekker wedstrijden varen.’’


Het zijn lessen die de zeiler uit Almere heeft geleerd van Van Rijsselberghe, zijn vriend, oud-trainingsgenoot én voormalige rivaal. Samen maakten ze jarenlang de dienst uit in de RS:X-klasse. Voor de Spelen van Rio 2016 moest de nog jonge Badloe het afleggen tegen de olympisch kampioen van Londen 2012. Hij zag Van Rijsselberghe in Rio zijn olympische titel prolongeren. De vrienden bepaalden in samenspraak met hun coach Aaron McIntosh hun eigen selectieprocedure richting de Spelen van Tokio. Wie op de WK’s van 2018, 2019 en 2020 het beste presteerde, kreeg het Nederlands ticket. Het werd Badloe, die in 2018 genoegen moest nemen met zilver achter Van Rijsselberghe, maar daarna goud pakte in 2019 en 2020. Van Rijsselberghe (nu 32 jaar) besloot direct zijn carrière te beëindigen. "We hebben nog regelmatig contact. We appen vaak en bellen eens in de zoveel tijd. We hebben het dan over van alles en nog wat, maar heel weinig specifiek over windsurfen", aldus de regerend wereldkampioen. Badloe maakte bij de vorige Spelen van dichtbij mee hoe Van Rijsselberghe omging met de druk, die nu op zijn schouders ligt. "Ik heb gezien wat er op je af komt, hoe erg je gehypet wordt. Ik heb ook gezien hoe Dorian daarmee omging. Het was een les: als hij het van zich afschuift en het benadert als een normale wedstrijd, dan is het ook niet meer dan een normale wedstrijd. We gaan in principe hetzelfde doen als altijd."