Afbeelding
Edward Doelman

Berends blijft erbij: geen integriteitsonderzoek naar herindeling

22 juli 2021 om 08:31 Politiek

BARNEVELD/SCHERPENZEEL Commissaris van de Koning John Berends blijft bij zijn besluit dat hij geen integriteitsonderzoek instelt naar het proces van de van bovenaf opgelegde herindeling tussen Scherpenzeel en Barneveld. Hij heeft dit donderdag per brief bevestigd aan het burgerinitiatief Scherpenzeel Zelfstandig, dat dit aan hem had gevraagd. Waarnemend burgemeester Eppie Klein steunde de roep om een onderzoek.

Berends wijst erop dat Provinciale Staten, begin deze maand, een motie van oppositiepartijen 50Plus en SP hebben verworpen die opriep om zo’n onderzoek in te stellen. Dit gebeurde mede naar aanleiding van uitspraken van hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries van de Radboud Universiteit, die suggereerde dat er sprake was van omkoping: Barneveld zou bereid zijn aan een fusie mee te werken als daar financiële compensatie vanuit de provincie tegenover stond.

De commissaris stelt dat er voldoende waarborgen zijn dat onafhankelijke partijen het herindelingsadvies van de provincie, evenals het doorlopen proces, goed zullen onderzoeken voordat er wetsvoorstel wordt gemaakt. Hij noemt hierbij de Minister van Binnenlandse Zaken en de Raad van State, die de minister er een advies over geeft. ,,De minister zal echt geen wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen als zij enige twijfel heeft over de betrouwbaarheid en zorgvuldigheid ervan.”

Burgerinitiatief Scherpenzeel Zelfstandig vindt zo’n onderzoek wel noodzakelijk, gezien de signalen van ‘koehandel’ tussen Barneveld en Scherpenzeel die het heeft opgevangen. Men wijst tevens naar de onderzoeken van verschillende bestuurskundigen, die eerder aantoonden dat er fouten waren gemaakt gedurende het fusieproces. ,,De provincie geeft ons gemeentebestuur geen enkele kans, er wordt met twee maten gemeten en de provincie laat geen middel onbenut om de herindeling erdoor te drukken.” De Scherpenzelers hebben daarom ook minister Ollongren direct aangeschreven en haar ‘met klem’ verzocht haar onderzoek naar de gang van zaken serieus te nemen. 

Omdat ze er op voorhand niet helemaal zeker van zijn dat de minister die onbeïnvloed zal doen (,,we vinden het risico van de Arnhemse lobby gewoon te groot”), hebben ze ook de Nationale Ombudsman aangeschreven en hem gevraagd om onafhankelijk onderzoek te doen.