Afbeelding
Pauw Media

Definitief einde voor Kleindierenmarkt Barneveld

21 juli 2021 om 15:57 Maatschappelijk

BARNEVELD De wekelijkse Kleindierenmarkt in Barneveld houdt in zijn huidige vorm definitief op te bestaan. Vorige week woensdag werd de laatste officiële marktdag bij de Midden Nederland Hallen gehouden, waarna het huidige bestuur de werkzaamheden heeft neergelegd. Vanaf woensdag 1 september start daarvoor in de plaats een wekelijks ontmoetingsmoment in de Veluwehal, maar zonder dieren.

Dat het wekelijkse evenement, al sinds eind jaren tachtig in Barneveld, zou ophouden te bestaan, hing al een tijdje boven de markt. De afgelopen vijf jaar kon deze markt nog plaatsvinden in de Midden Nederland Hallen dankzij een kortingsregeling van de gemeente Barneveld, maar die regeling is nu gestopt. Er is daarmee niet meer voldoende geld om opbouw, organisatie, administratie en marketing van de markt te regelen, maar er zijn ook geen nieuwe bestuursleden bereid gevonden om zich voor de kleindierenmarkt in te zetten. ,,Het is jammer, maar het is niet anders’’, zegt Henny Blokhuis namens de werkgroep achter de Kleindierenmarkt. ,,We hebben meerdere oproepen gedaan voor nieuwe bestuursleden en twee enquêtes gehouden. We hebben ons echt ingezet voor alternatieve mogelijkheden voor de markt, maar ergens houdt het op.’’

Een alternatieve locatie die op het oog was en waar veel bezoekers en marktkooplui positief over waren, was de hal van de Oranjevereniging in Voorthuizen. Zonder nieuwe bestuursleden gaat dat echter ook niet lukken, is nu de conclusie.

Éen alternatief is wel gebleven, een wekelijks ontmoetingsmoment in de Veluwehal. Blokhuis: ,,Ik ben er blij mee dat we dat in ieder geval wel hebben kunnen regelen, om zo het sociale aspect voor bezoekers en marktkooplui te behouden.’’ De eerste ontmoetingsochtend staat gepland op woensdag 1 september. ,,We proberen die ochtend een feestelijk tintje te geven. Historicus Gerjan Crebolder zal daarbij aanwezig zijn, om terug te blikken op de geschiedenis van de Kleindierenmarkt.’’

Het aantal bezoekers en standhouders op de Kleindierenmarkt liep de afgelopen jaren al terug. Vorige week vond de laatste markt plaats. Liefhebbers kunnen de komende vijf weken nog wel terecht op de Zomermarkt XL bij de Midden Nederland Hallen, waarin de kleindierenmarkt is geïntegreerd.

De geschiedenis van de Kleindierenmarkt loopt terug tot eind jaren tachtig, in een tijd dat handelaren op zoek gingen naar alternatieven. De historische eiermarkt in Barneveld kreeg het steeds lastiger door opkomst van grote winkelketens en de pluimveemarkt in de verschillende markthallen in het centrum was al gestopt vanwege het risico op dierziekten. In 2009 verhuisde de markt na de sloop van de Markthal naar een hal aan de Mercuriusweg en de Baron van Nagellstraat op bedrijventerrein Harselaar, om vanaf juli 2016 neer te strijken in de Midden Nederland Hallen (MNH). In de periode van die verhuizingen liep het aantal standhouders geleidelijk terug van ongeveer zeventig naar twaalf vaste standhouders.

Wouter van Dijk