Afbeelding
...

Illegale dump oude dakplaten in Voorthuizen

21 juli 2021 om 15:44 Maatschappelijk

VOORTHUIZEN Op het terrein van het zogeheten MOB-complex aan de Garderbroekerweg, in het buitengebied van Voorthuizen, is een grote hoeveelheid oude dakplaten gedumpt. Dat meldt de gemeente Barneveld, die eerder bij inspectierondes stuitte op het afval. De gemeente is een procedure gestart om de platen op de juiste manier af te voeren, op kosten van de eigenaar.

Dat meldt gemeentewoordvoerder Michiel van Werven. Om hoeveel platen het precies gaat, weet hij niet. ,,Maar ik schat in dat we het toch al snel over zo’n duizend kuub hebben.’’ De grote hoeveelheid dakplaten was eerder aan het licht gekomen tijdens controles. ,,We hebben destijds de eigenaar onder dwangsom gesommeerd de platen vóór uiterlijk begin deze maand te verwijderen en aan te bieden bij een afvalverwerker. Dat is helaas niet gebeurd, de eigenaar heeft hier geen gehoor aan gegeven.’’ Daarom is nu gestart met een procedure om het afval op te ruimen, voor rekening van de vervuiler. 

De kans is aanwezig dat er tussen alle platen ook platen van vóór 1993 liggen die asbest bevatten. ,,We hebben op basis van een steekproef samples genomen van verschillende platen, omdat je niet altijd aan de buitenkant kunt zien of een plaat asbest bevat. Daaruit komt naar voren dat er in minimale hoeveelheden inderdaad ook platen met asbest tussen liggen. We gaan dit de komende tijd zo zorgvuldig mogelijk opruimen. We hebben er ook direct voor gezorgd dat er door de ontstane situatie geen gevaar is voor de volksgezondheid.’’

Het MOB-complex is sinds 2004 eigendom van de gemeente Barneveld, maar wordt momenteel verhuurd aan een vastgoedbedrijf. ,,Dit bedrijf verhuurt verschillende units aan verschillende bedrijven.’’ De afgelopen jaren zijn er verschillende ongeregeldheden geweest op het terrein in het buitengebied. Begin 2020 brak in een loods op het complex brand uit. Ruim twee jaar geleden werd op het terrein een grote hoeveelheid drugsafval aangetroffen: 45.000 liter, afkomstig van een laboratorium waar synthetische drugs worden geproduceerd. Van Werven: ,,Vanwege dit verleden houden we het MOB-complex scherp in de gaten, door middel van regelmatige controles met verschillende overheidsdiensten. Ook onze eigen boa’s gaan geregeld langs voor een inspectie.’’ Sowieso werkt de gemeente naar eigen zeggen nauw samen met de politie, andere gemeenten, de provincie en de rijksoverheid om ondermijning tegen te gaan.

De gemeente Barneveld wil al enige tijd van het complex aan de Garderbroekerweg af. ,,Het is de bedoeling dat we dit complex verkopen’’, zegt Van Werven. ,,De mogelijkheden daartoe worden momenteel onderzocht.’’

Wouter van Dijk

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding