Bagdad 

Bagdad 

Veel doden bij bomaanslag Bagdad

(ANP/AFP) Bij een bomaanslag op een markt in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren zeker 28 mensen om het leven gekomen. Ook raakten volgens medische bronnen ongeveer vijftig mensen gewond. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist. Het gaat om een van de grootste aanslagen in Bagdad in recente jaren.

De markt ligt in de sjiitische wijk Sadr City. Op het moment van de aanslag was het er druk met mensen die inkopen deden voor het Offerfeest, dat woensdag begint. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren onder de slachtoffers vier vrouwen en vier kinderen.

Het was de eerste bomaanslag in Bagdad sinds januari, toen bij twee zelfmoordaanslagen 32 mensen omkwamen. Ook toen was het doelwit een markt. Die aanslag werd eveneens opgeëist door IS.


Brussel

Kabinetscrisis België dreigt om hongerstaking asielzoekers

(ANP) De ministers van de Franstalige sociaaldemocraten dreigen uit de Belgische regering te stappen. Als een van de asielzoekers die in hongerstaking zijn om verblijfspapieren af te dwingen overlijdt, willen de PS-bewindslieden niet langer door. De Waalse Groenen zouden zich daarbij aansluiten.

Ongeveer vierhonderd migranten die verblijven in een kerk en op de campussen van de universiteiten in Brussel weigeren al sinds eind mei te eten uit protest tegen de afwijzing van hun asielaanvraag. Sommigen van hen drinken sinds vrijdag ook niet meer en gaan snel achteruit. Hun nieren beginnen het te begeven, melden Belgische media.

Verantwoordelijk staatssecretaris Sammy Mahdi, een Vlaamse christendemocraat, wil niet toegeven. Dat is niet eerlijk en nodigt anderen uit hetzelfde te doen, stelt hij. Maar zijn linkse coalitiepartners voeren de druk op hem op, met name de Waalse en Vlaamse groenen en de Waalse sociaaldemocraten. Ze eisen onder meer dat premier Alexander De Croo zich over de kwestie ontfermt.

Mahdi heeft gisteren een 'speciaal gezant' aangesteld om de patstelling te doorbreken. De topambtenaar moet de hongerstakers helpen hun weg te vinden in het Belgische asielsysteem, bijvoorbeeld om aanspraak te maken op een regeling voor schrijnende gevallen.

De Belgische regering kwam uiterst moeizaam tot stand. Zij verenigt uitersten als de Waalse groenen en de Vlaamse liberalen. Coalitiekopstukken vielen elkaar afgelopen weekend op Twitter aan over de kwestie. De Waalse en Vlaamse liberalen en de Vlaamse christendemocraten willen juist dat Mahdi volhoudt. Ze dringen erop aan de hongerstakers desnoods tegen hun zin op te nemen in het ziekenhuis. Zondagavond verschenen plotseling tientallen ambulances bij de Begijnhofkerk in de Belgische hoofdstad, maar die verdwenen ook weer onverrichter zake.