Londen

Londen

Ex-adviseur Cummings haalt weer uit naar Johnson

(ANP) De Britse premier Boris Johnson was terughoudend met het aanscherpen van de coronamaatregelen toen het aantal besmettingen in Groot-Brittanniƫ afgelopen herfst weer toenam. Zijn reden hiervoor zou zijn geweest dat mensen die kwamen te overlijden als gevolg van het virus ,,praktisch allemaal boven de tachtig" waren, heeft voormalig topadviseur Dominic Cummings beweerd in een interview met de BBC.

Ook stelde Cummings dat de premier hem een bericht stuurde waarin hij zei dat hij niet meer geloofde dat de zorg overbelast was. Johnson zou hebben gezegd dat hij het virus liever ,,door het land wilde laten gaan", dan dat het de economie zou verwoesten.

In een reactie zegt Downing Street, het kantoor van Johnson, dat de premier gedurende de coronapandemie ,,de nodige maatregelen heeft genomen om levens en levensonderhoud te beschermen, geholpen door het beste wetenschappelijke advies". Daarnaast heeft de Britse regering volgens een woordvoerder weten te voorkomen dat de zorg overbelast raakte door middel van drie nationale lockdowns.

In het interview zei Cummings ook dat Johnson aan het begin van de pandemie zijn wekelijkse bijeenkomsten met de Britse koningin Elizabeth in stand wilde houden. Op 18 maart 2020 zou hij nog van plan zijn geweest haar persoonlijk te bezoeken, ook al waren er toen al medewerkers van Johnson besmet. Cummings zou de premier hebben gewaarschuwd dat de koningin zou kunnen komen te overlijden als ze Covid-19 opliep. Downing Street heeft de bewering van Cummings ontkend.

Het is niet de eerste keer dat de voormalige topadviseur zich uitspreekt tegen Johnson. Vorige maand nog lekte hij informatie uit een WhatsAppgesprek met zijn voormalige baas van begin vorig jaar, waarin Johnson zijn minister van Volksgezondheid zou hebben omschreven als een hopeloos figuur. Cummings gold voorheen als de rechterhand van Johnson, maar stapte vorig jaar op. Sindsdien heeft hij zich ontpopt als een uitgesproken criticus van de Britse regering.