Linkse presidentskandidaat Peru wint verkiezingen

Linkse presidentskandidaat Peru wint verkiezingen

LIMA (ANP/RTR/AFP) De electorale commissie in Peru heeft Pedro Castillo van de linkse partij PerĂº Libre maandag (lokale tijd) officieel uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen van 6 juni.


De tweede ronde van de verkiezingen vond zes weken geleden al plaats, maar vanwege beschuldigingen van verkiezingsfraude moest uiteindelijk in de rechtbank worden besloten wie de winnaar werd. Castillo's rechtse tegenstander Keiko Fujimori van de partij Fuerza Popular behaalde 44.000 stemmen minder, maar zo'n 200.000 uitgebrachte stemmen moesten volgens haar ongeldig worden verklaard, omdat in sommige kiesdistricten fraude zou zijn gepleegd. Ook Castillo maakte bezwaar tegen meerdere kiesdistricten.

Fujimori heeft eerder op maandag laten weten te zullen erkennen dat ze heeft verloren, ook al vindt ze nog steeds dat de verkiezingen ,,frauduleus" zijn verlopen. ,,Ik zal de uitslag erkennen omdat de grondwet waarop ik heb gezworen mij daartoe beveelt", zei ze. 

Tot nu toe wilde de dochter van de autoritaire oud-president Alberto Fujimori zich niet neerleggen bij de uitslag.


De 51-jarige Castillo is een schoolleraar en is vooral populair bij inwoners op het platteland van Peru. In zijn overwinningsspeech bedankte hij zijn aanhangers en zei dat ,,de tijd is aangebroken voor een rechtvaardig en vrij Peru, zonder discriminatie". 

Castillo wordt op 28 juli officieel ingezworen.