Peter R. de Vries schreef het voorwoord en was in 2016 in Putten aanwezig bij de presentatie van het boek 'Nooit meer hetzelfde' van Anja du Bois. Rechts co-auteur Marlou Roossink.
Peter R. de Vries schreef het voorwoord en was in 2016 in Putten aanwezig bij de presentatie van het boek 'Nooit meer hetzelfde' van Anja du Bois. Rechts co-auteur Marlou Roossink. BDUmedia

'Wij zijn compleet [lamgeslagen']

Anja Dubois reageert op overlijden Peter R. de Vries

Anja is de vrouw van Herman Dubois, die samen met plaatsgenoot Wilco Viets jaren onterecht vastzat in wat de Puttense moordzaak is gaan heten. In 2016 verscheen haar boek 'Nooit meer hetzelfde' dat ze samen met Marlou Roossink schreef, met een voorwoord van Peter R. de Vries. De Vries was ook aanwezig bij de presentatie van het boek in Putten.

De bekende misdaadjournalist heeft volgens Anja enorm veel betekend voor de gezinnen Dubois en Viets. Na de moord op Christel Ambrosius op 9 januari 1994 in Putten werden Dubois en Viets opgepakt als verdachten en uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. 

De vorig jaar december overleden oud-hoofdcommissaris van politie Jan Blaauw volgde de Puttense moordzaak vanaf het begin. Na nauwkeurige analyse kwam hij tot de conclusie dat de veroordeling op valse bekentenissen was gebaseerd. 

Mede door zijn inspanningen en die van Peter R. de Vries werd het onderzoek in deze moordzaak heropend. De Puttense moordzaak staat bekend als één van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. Jan Blaauw schreef een boek waarin hij Viets en Du Bois vrijpleitte en Peter R. de Vries wijdde tientallen tv-uitzendingen aan fouten in het onderzoek voor de Puttense moordzaak. Herman Dubois en Wilco Viets werden uiteindelijk op 24 april 2002 definitief vrijgesproken. 

,,Wij zijn compleet lamgeslagen”, reageert Anja Dubois deze week op het overlijden van Peter R. de Vries. ,,Mensen hebben er geen weet van wat hij voor ons heeft betekend. Hij heeft ons niet alleen bijgestaan tot de herziening van het strafproces, maar ook daarna juist heel veel voor ons gedaan.''


NOOIT RUST GEVONDEN ,,Het is met geen pen te beschrijven hoe dankbaar we zijn'', vervolgt de Puttense. ,,Wij hebben na de veroordeling eigenlijk nooit meer rust gevonden.''

Ze vertelt dat Herman er na de vrijspraak alles aan heeft gedaan om werk te vinden, maar iedere keer ving hij bot. ,,Het hebben van werk is natuurlijk erg belangrijk, want zonder werk heb je geen inkomen en daarmee ook helemaal geen rechten. Omdat wij wel een koopwoning hebben, kunnen we geen uitkering krijgen. Eigenlijk hebben we nergens recht op. Peter vond dit onrechtvaardig en is hier tot kort voor de moordaanslag achter de schermen mee bezig geweest.''


BRIEF NAAR JUSTITIE Volgens Anja heeft hij een dag voordat hij werd neergeschoten nog een brief naar justitie gestuurd. ,,Hij vond dat deze gerechtelijke dwaling ons leven kapot heeft gemaakt en dat wij geholpen moeten worden. We vragen niet om een uitkering, wij willen er graag voor werken. Maar we krijgen nergens een kans. Peter was altijd voor ons bezig.” Inmiddels heeft Herman wel een baan gevonden en werkt hij achttien uur per week.

Anja vervolgt: ,,Peter is voor zoveel mensen belangrijk. Hij was een strohalm die er altijd was. Als Peter na de veroordeling van Herman het bijltje erbij neer had gegooid was Herman altijd een verkrachter en moordenaar gebleven. Door zijn toedoen kregen we weer een toekomst. Toch blijft het aan je kleven en dat heeft ook voor veel stress en gezondheidsklachten gezorgd. Herman kreeg in februari 2019 een hartstilstand en een dag later stond Peter al aan zijn bed. Hij was er altijd voor iedereen, zelfs met gevaar voor eigen leven. Hierover zei hij altijd dat wel meer mensen het op hem gemunt hadden. Maar dat hij niet bang was.''


EERBETOON AAN PETER ,,Hij had een groot rechtvaardigheidsgevoel en was altijd met honderd dingen tegelijk bezig'', vervolgt Anja Dubois. ,,Hij nam de hele wereld op zijn nek. Wij zeiden vaak dat hij uit moest kijken en dat we hem niet kwijt wilden. Hij was zo’n goede vriend. Voor ons was hij geen bekende Nederlander. Ik geef dit interview als eerbetoon aan Peter. Wij wisten al eerder dat het erg slecht met hem ging, maar toch kwam het bericht van zijn overlijden als een schok. Er is een stukje bij ons hart weggeslagen. Zijn overlijden is een gemis voor heel Nederland. Niemand kan hem evenaren. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen regelmatig zullen denken: ‘Was Peter er nog maar’.”


[Peter R. de Vries overleed donderdag 15 juli op 64-jarige leeftijd, nadat hij dinsdag 6 juli was neergeschoten in Amsterdam. Talkshow Op1 komt woensdag opnieuw met een extra uitzending over Peter R. de Vries. Jeroen Pauw is vanaf 17.10 uur te zien op NPO 1. Het publiek kan woensdag van 11.00 tot 20.00 uur in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam afscheid nemen van De Vries. Donderdag is de uitvaart in besloten kring, met familie en mensen die een persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen.