Lewis Hamilton, afgelopen zondag op Silverstone. De Brit werd racistisch bejegend.
Lewis Hamilton, afgelopen zondag op Silverstone. De Brit werd racistisch bejegend. Epa/lars Baron / Pool

Racisme in Formule 1 veroordeeld

Coureur reed Verstappen eraf

SILVERSTONE (ANP/DPA) Autosportbond FIA, de organisatie van de Formule 1 en het raceteam van Lewis Hamilton hebben in een gezamenlijke verklaring het racisme veroordeeld dat online gericht was tegen de Engelse coureur. Ook Red Bull, het team van Max Verstappen, heeft het racisme veroordeeld.


In de verklaring van de drie is te lezen dat Hamilton ,,meerdere malen op sociale media racistisch werd bejegend na een botsing tijdens de race. De Formule 1, de FIA en het Mercedes-AMG Petronas F1 Team veroordelen dit gedrag in de sterkst mogelijke bewoordingen. Deze mensen horen niet thuis in onze sport en we dringen erop aan dat de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen voor hun daden."

Hamilton werd na zijn zege van de Grote Prijs van Groot-Brittanniƫ zondag volgens verschillende Engelse media racistisch beledigd op internet. Volgens Sky Sports zouden er onder meer emoji's van een aapje geplaatst zijn bij berichten van Mercedes. Het is onbekend wie de regerend wereldkampioen racistisch hebben beledigd. Hamilton heeft zich de afgelopen jaren vaak ingezet voor Black Lives Matter, de beweging die zich inzet tegen alle vormen van racisme, inclusief politiegeweld. Persbureau Reuters heeft Facebook, eigenaar van Instagram, om opheldering gevraagd. Het persbureau heeft nog geen antwoord ontvangen.


TIEN SECONDEN Hamilton won op Silverstone, nadat hij Max Verstappen van de baan had gereden. Hij kreeg wel 10 strafseconden voor zijn actie richting de Nederlander. Verstappen en de leiding van Red Bull vonden die straf niet genoeg. "De gegeven tijdstraf helpt ons op geen enkele manier en doet geen recht aan Lewis' gevaarlijke manoeuvre op de baan. Ik vind het respectloos en onsportief om het gejuich na de wedstrijd te zien terwijl ik nog in het ziekenhuis was, maar we moeten verder", zei Verstappen. De Nederlander vernam in het ziekenhuis dat hij geen letsel aan de crash heeft overgehouden. Ook het team van Verstappen liet zich in krachtige bewoordingen uit tegen het racisme. "Ondanks dat we rivalen zijn op de baan, zijn we verenigd tegen racisme. Er is nooit een excuus voor dit gedrag en de schuldigen moeten ervoor verantwoordelijk worden gehouden."