De Verenigde Staten hebben een gevangene uit detentiekamp Guantanamo Bay naar Marokko gestuurd.
De Verenigde Staten hebben een gevangene uit detentiekamp Guantanamo Bay naar Marokko gestuurd. Epa/michelle Shephard / Pool Pool Photo. Eds: Image Reviewed by U.s. Department of Defense Official Prior to Transmission.

VS laten gevangene Guantanamo vrij

20 juli 2021 om 09:03

Eerste onder president Biden

WASHINGTON (ANP) De Verenigde Staten hebben een gevangene uit detentiekamp Guantanamo Bay naar Marokko gestuurd. Het gaat om de 56-jarige Marokkaan Abdul Latif Nasser. Het is voor zover bekend de eerste keer sinds het aantreden van president Joe Biden dat een gedetineerde mag vertrekken uit de omstreden militaire gevangenis op Cuba.


De VS houden op Cuba gevangenen vast die zijn opgepakt in het kader van de 'Oorlog tegen Terrorisme', die volgde op de aanslagen van 11 september 2001. Er zaten voorheen honderden gedetineerden in het kamp. Dat bevindt zich in een basis die ooit door de VS is 'gepacht' van Cuba en ligt niet op Amerikaans grondgebied. Daarom geldt er geen Amerikaans recht en zijn verdachten vrijwel rechteloos. Critici zeggen dat de hardhandige ondervragingsmethoden die er in het verleden zijn gebruikt om informatie los te krijgen, neerkomen op martelpraktijken.

President Barack Obama kondigde jaren geleden al aan de gevangenis te willen sluiten, maar kreeg dat in zijn acht jaar als president niet voor elkaar. Ook onder zijn opvolger Donald Trump bleef het detentiecentrum open. Wel slinkt het aantal gedetineerden steeds verder, omdat gevangenen aan andere landen worden overgedragen. Die beloven volgens Amerikaanse media om veiligheidsmaatregelen te nemen.

Er bevinden zich volgens een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Defensie nog 39 gevangenen in Guantanamo Bay, nu Nasser is gerepatrieerd. Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen hebben gezegd dat hij in 2001 in Afghanistan voor de Taliban heeft gevochten tegen de Amerikaanse strijdkrachten. De vijftiger is volgens The New York Times nooit in staat van beschuldiging gesteld en dat geldt volgens de krant ook voor 28 andere gedetineerden.

Nasser heeft zo'n vijf jaar geleden verklaard veel spijt te hebben van zijn daden. De Amerikaanse autoriteiten concludeerden toen al dat hij onder voorwaarden naar Marokko kon worden gestuurd. Het is onduidelijk welke afspraken precies zijn gemaakt met dat land, maar volgens de krant is in het verleden met landen afgesproken dat voormalige Guantanamo-gevangenen in eerste instantie niet naar het buitenland mochten gaan en in de gaten gehouden zouden worden.