Woonwinkels krijgen het druk door wateroverlast

20 juli 2021 om 09:47

HEERLEN (ANP) Woonwinkels in de regio Limburg verwachten het de komende weken drukker te krijgen door de schade die het hoogwater daar heeft aangericht aan huizen. 


Zo zullen veel mensen bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking of meubels nodig hebben. Het kan volgens sommige bedrijven maanden gaan duren voordat de schade hersteld zal zijn, zeggen ze in een rondgang tegen het ANP.

Nog niet overal in Limburg waar het water voor overlast heeft gezorgd, is het water al weg. Daar zal het nog even duren voordat de schade echt duidelijk is, zeggen de woonwinkels. Ook is het nog onduidelijk of er bijvoorbeeld betonnen ondervloeren hersteld moeten worden voordat er tapijt of laminaat gelegd kan worden.

Veel woonwinkels hadden al langere levertijden door de coronacrisis, waarin mensen hun meubilair, vloeren en gordijnen aanpakten. In sommige gevallen moeten mensen weken of maanden wachten. Tapijtcentrum Heerlen vertelt dat het voor de coronacrisis anderhalve week duurde voor klanten een nieuwe vloer hadden, nu is dat vier tot acht weken. Vloerwinkel Carpetright in Maastricht zegt zich voor te bereiden op de drukte, maar slaat geen extra spullen in omdat het bedrijf direct bij de leverancier bestelt.

Meerdere ondernemers willen niet met naam en toenaam genoemd worden, omdat ze verwachten het anders nog drukker te krijgen. Een enkeling zegt tot het einde van het jaar geen opdrachten meer te kunnen aannemen.

Grote bouwbedrijven BAM, Heijmans en DuraVermeer denken dat er extra opdrachten in de grond-, weg- en waterbouw komen naar aanleiding van de wateroverlast, maar zijn afhankelijk van de opdrachtgevers, zoals Rijkswaterstaat en het Waterschap Limburg. Die zijn nog bezig met het bestrijden van het water en inspecties van de schade.


Vanaf vandaag gaan de hoge waterstanden in de rivieren overal zakken, verwacht Rijkswaterstaat.