Afbeelding
Archief BDU/Rik Bronckhorst

Opnieuw moeten tekstkarren vrachtverkeer uit Garderen weren

20 juli 2021 om 11:35 Verkeer en vervoer

BARNEVELD Opnieuw moeten tekstkarren bij rotondes ervoor zorgen dat doorgaand vrachtverkeer het dorp Garderen gaat mijden. De gemeente Barneveld gaat deze vrijdag 23 juli plaatsen. Vrachtvervoerders uit de regio krijgen bovendien een brief toegestuurd, met het verzoek een alternatieve route te nemen. Bewoners en ondernemers zijn echter niet blij dat een definitieve oplossing vooralsnog uitblijft.

Garderen zucht al jaren onder grote aantallen vrachtwagens die dwars door het dorp rijden. Zo ontstaan onveilige situaties in het dorp en bewoners wachten dan ook al lang op een oplossing. In het najaar zullen meer structurele maatregelen volgen, zo laat de gemeente weten. Zo zal de bewegwijzering op ANWB-worden worden aangepast. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar het verlagen van de maximumsnelheid op de wegen rondom Garderen en naar mogelijkheden voor het aanbrengen van permanente en ‘meer dwingende’ adviesborden. Eerder is al gekeken naar het afsluiten van de Hogesteeg voor vrachtverkeer, maar dit blijkt juridisch ingewikkeld.

Met het plaatsen van tekstkarren grijpt de gemeente terug op een maatregel die vorig jaar zomer ook werd ingesteld. Nabij de rotonde van Gasterij Zondag aan de Apeldoornsestraat werden karren geplaatst, om ervoor te zorgen dat verkeer tussen de snelweg A1 en Uddel niet de Hogesteeg richting Garderen zou nemen, maar zou omrijden via Nieuw Milligen. Ook stonden karren aan de kant van Uddel, bij de rotonde op het kruispunt N302/N310. Deze leidden aanvankelijk tot een lichte afname van groot vrachtverkeer in Garderen. Na enkele weken raakte het effect echter nagenoeg uitgewerkt.

TRIEST VERHAAL Voorzitter Ton van Krevel van Plaatselijk Belang Garderen is op zich blij dat er opnieuw ‘iets’ gebeurt, maar vindt vooral ook dat permanente oplossingen nu echt te lang op zich laten wachten. ,,Ongeduldig is niet het goede woord, we hebben helemaal geen geduld. Prima dat er iets is geregeld voor deze zomer, maar deze karren vormen niet de vooruitgang die wij in gedachten hebben voor een goede oplossing voor Garderen. Het begint een triest verhaal te worden.”

Van Krevel ziet de tekstkarren die eind deze week wordt geplaatst als een soort ‘lapmiddel’. ,,Misschien is dat iets te zwak uitgedrukt, maar zo voelen we het wel. De Garderende Ondernemersvereniging kijkt er ook zo tegenaan. We hebben met instanties te maken die het blijkbaar niet goed lukt om met resultaten te komen. Meer dan drukken bij de gemeente en provincie en hopen dat zij het goede doen, kunnen we niet doen. Dat frustreert enorm, zal ik je eerlijk zeggen. We hebben niets in handen om het geregeld te krijgen. En ik hoor van veel Garderenen dat ze er echt boos om worden.”

DAADKRACHT Onderzoeken hebben het probleem voor Garderen aangetoond, zo gaat de voorzitter verder. Van Krevel begrijpt niet waarom het blijkbaar niet lukt om knopen door te hakken. ,,Een beetje meer daadkracht op het gemeentehuis zou geen kwaad kunnen.”. 

Los van de maatregelen om verkeer om het dorp heen te leiden, zet de gemeente deze zomer ook in op verbetering van de verkeersveiligheid in de dorpskern van Garderen. Deze zijn gericht op het creëren van ruimte voor voetgangers, rolstoel- en scootmobielgebruikers en fietsers. Ook wordt ingezet op het verminderen van geparkeerde auto’s op ongewenste locaties.

Jannes Bijlsma