De Churchillstraat ter hoogte van de kruising met de Koterweg in Barneveld.
De Churchillstraat ter hoogte van de kruising met de Koterweg in Barneveld. Wouter van Dijk

Aanpak Churchillstraat start in 2022

20 juli 2021 om 10:37 Verkeer en vervoer

BARNEVELD De aanpak en herinrichting van de Churchillstraat in Barneveld start op zijn vroegst na de zomer van 2022. Dat meldt de gemeente Barneveld. Dat is later dan aanvankelijk gepland, omdat de herinrichtingsplannen moesten worden aangepast. Als de Churchillstraat klaar is, volgt direct daarna aanpassing van de Rooseveltstraat.

Dat meldt gemeentewoordvoerder Inge Luigjes. ,,De voorbereidingen voor de herinrichting van de Churchillstraat zijn inmiddels opgestart.’’ Dat de plannen langer op zich lieten wachten, had volgens haar te maken met wijzigingen, door nieuwe inzichten op het gebied van klimaatadaptatie, fietsroutes en groenstructuur. ,,Zo is gezocht naar mogelijkheden om klimaatadaptieve maatregelen te combineren’’, aldus Luigjes. ,,Op het gebied van een goede fietsstructuur kijken we daarnaast niet alleen naar het veiliger maken van bestaande oversteken, maar ook naar de mogelijkheden om de fietsroute zo aan te passen dat er minder oversteken nodig zijn.’’ Verder is er onderzoek gedaan naar een duurzamere groenstructuur. ,,Al deze ontwikkelingen bieden kansen, maar hebben ook extra tijd gekost.’’


FIETSOVERSTEKEN Aanpak van zowel de Churchillstraat als de Rooseveltstraat in Barneveld staan al langere tijd op de rol. Zo waren er al - los van het benodigd onderhoud aan de wegen - plannen voor aanpassing van de fietsoversteken op de Churchillstraat naar zowel de Koterweg als de Amersfoortsestraat. Op de Rooseveltstraat zijn al langere tijd plannen voor aanpak van de twee fietsoversteken ter hoogte van het Jan Seppenplein en Slangenburg, door middel van de aanleg van steilere drempels en klinkers. Ook moet bij de oversteek bij het Jan Seppenplein de wegversmalling verdwijnen. Dat laatste is al langere tijd een wens van Wijkplatform Zuid II, dat stelt dat automobilisten soms juist hun snelheid verhogen om er als eerste langs te kunnen, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Voor de oversteek ter hoogte van Slangenburg is het plan om hier overstekende fietsers uit de voorrang te halen.


MEEDENKEN In het voortraject voor de herinrichting van de fietsoversteken is volgens de gemeente afstemming geweest met het wijkplatform. ,,Zodra onze plannen intern verder zijn uitgewerkt, worden zowel wijkplatform als aanwonenden nogmaals betrokken om mee te denken’’, zegt Luigjes.

Er is nu voor gekozen om te starten met het werk aan de Churchillstraat, zegt Luigjes. Dit omdat aan deze weg onderhoud hoognodig is. ,,De Rooseveltstraat lijkt minder complex qua aanpak, dus wellicht is uitvoering hier direct aansluitend op de Churchillstraat mogelijk.’’ De wegen tegelijkertijd aanpakken is volgens de gemeente vanwege het effect op de bereikbaarheid van de omgeving sowieso geen optie. 

Wouter van Dijk