Ook vorig jaar ging de kermis in Voorthuizen 'gewoon' door.
Ook vorig jaar ging de kermis in Voorthuizen 'gewoon' door. Pauw Media

Twee keer zoveel ruimte voor kermis Voorthuizen

19 juli 2021 om 14:43 Evenementen

VOORTHUIZEN Waar andere kermissen in Nederland worden geannuleerd vanwege de oplopende coronabesmettingen, vindt die in Voorthuizen wel doorgang. Exploitant Martin van Duijn is opgelucht. ,,Eindelijk kunnen we weer een feestje bouwen in Voorthuizen.” De kermis vindt plaats in de weekenden tussen 23 juli en 7 augustus.

De kermis wordt twee keer zo groot als normaal, vanwege de coronamaatregelen. De velden van VVOP worden getrokken bij het terrein van de Oranjevereniging in Voorthuizen. En het is niet de enige aanpassing. ,,Deze kermis wordt ruim, in de ruimste zin van het woord”, legt Van Duijn uit. ,,We maken de paden heel breed. Deze zijn normaal vier à vijf meter breed, straks tussen de twaalf en dertien meter. Er zijn looproutes, dus echt behoorlijk coronaproof.” Er komen drie nieuwe attracties bij. ,,Ja, en hiervoor hebben we dus 4000 vierkante meter meer ruimte. Meer dan genoeg dus.”

Het wordt de eerste kermis op de Veluwe van dit zomerseizoen. Apeldoorner Van Duijn is blij dat hij met zijn attracties weer op pad kan. ,,Sinds september hebben de kermissen zo’n beetje stilgelegen. Nu ben ik niet gewend om stil te zitten, dus dat was helemaal niet goed voor mijn gezondheid.” Ook voor de financiën was het uiteraard niet prettig. ,,Gelukkig heb ik wat extra ruimte gekregen om twee dagen per week met mijn oliebollenkraam in Voorthuizen te staan. Zo had ik nog wat inkomsten. Maar het is heerlijk om nu weer lekker met de kermis op pad te gaan.”

Helaas voor hem zijn nog niet alle gemeenten in Nederland klaar om weer een kermis toe te staan. De gemeente Barneveld is een uitzondering. ,,Het regent nog steeds afzeggingen. Barneveld stond heel open voor ons. Vorig jaar kregen we met die uitbraak te maken en zijn we met de politie en brandweer om tafel te gaan. Binnen een uur kwamen we met z’n allen tot oplossingen. Daar zouden andere gemeenten een voorbeeld aan moeten nemen.”

Tot zijn ongenoegen staan kermissen er niet even goed op in gemeenteland, als het gaat om corona. Van Duijn is niet blij over de beeldvorming in combinatie met corona. ,,Bij de 150 kermissen die er vorig jaar in het land waren, is er nooit een coronauitbraak ontstaan. Vorige week kwam naar buiten dat er tientallen mensen besmet raakten tijdens de kermis. Die kermis had er alleen niets mee te maken; het ging om een feest in een overvol café waar de besmettingen ontstonden. En zo gaat dat vaker. De kermis in Tilburg moet twee uur eerder dicht in verband met corona, maar de terrasjes zitten ondertussen vol. Ik gun iedereen z’n brood, maar voor mijn gevoel klopt er dan iets niet.”

Evert van Middendorp van de organiserende Oranjevereniging is erg in z’n nopjes dat de kermis in Voorthuizen doorgang kan vinden. ,,Dit is zo belangrijk voor het dorp; er gebeurt al zo weinig. Voorthuizen moet wel levendig blijven. We wilden eigenlijk ook nog een kinderfeest en een muziekavond houden, maar die laten we maar niet doorgaan. Qua schaal is een kermis goed te doen.”

Jannes Bijlsma