De N224 bij Scherpenzeel.
De N224 bij Scherpenzeel. heliflight.nl

Woudenberg vraagt Scherpenzeel mee te denken over N224

19 juli 2021 om 15:06 Verkeer en vervoer

SCHERPENZEEL In een zienswijze op de concept Omgevingsvisie van Scherpenzeel heeft de gemeente Woudenberg aandacht gevraagd voor de problemen rond de toenemende drukte op de provinciale weg N224. 

In zijn concept visie gaat Scherpenzeel volgens Woudenberg te gemakkelijk voorbij aan dit knelpunt voor de bereikbaarheid van bedrijventerreinen en woonwijken. Verkeerswethouder Gerard van Deelen laat desgevraagd weten het een goede zaak te vinden dat de buurgemeente dit probleem in een zienswijze heeft aangekaart en staat positief tegenover het verzoek van Woudenberg om samen op te trekken bij het zoeken naar oplossingen.

FLINKE PROBLEMEN Het steeds meer vastlopen van het verkeer op de provinciale weg veroorzaakt, met name rond Woudenberg, flinke problemen. Doordat de verkeersdrukte zorgt voor sluipverkeer en voor een verkeersinfarct in de bebouwde kom, maken inwoners zich zorgen over de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van hun woonomgeving. Zolang er geen oplossing in zicht is voor de verkeersdrukte, vinden zij dat de gemeente moet besluiten om niet te gaan bouwen in Woudenberg Zuid Oost.

Het zijn echter niet alleen de ontwikkelingen in Woudenberg die de druk op de N224 verhogen. Ook de groeiambities van Scherpenzeel gaan zorgen voor een toenemend regionale gebruik van de weg, stelt het Woudenbergse college vast. Hierbij verwijst het in het bijzonder op de plannen voor het nieuwe bedrijventerrein Zwarte Land II, maar ook naar de lange-termijnambities van Scherpenzeel om ten noorden van de N224 een uitbreiding met wonen en bedrijven te realiseren. 

LEEFBAARHEID EN BEREIKBAARHEID Het college van Woudenberg constateert dat Scherpenzeel er in de Omgevingsvisie en ook in de milieu-impactbeoordeling vanuit lijkt te gaan dat de N224, in de huidige vormgeving en functionering, geen belemmering is voor een goede bereikbaarheid van bedrijfsterreinen en woningbouwlocatie. ,,Wij lezen dat u alleen de aansluiting op de A12 bij Maarsbergen als knelpunt benoemd. Dit terwijl wij in Woudenberg al meer dan twintig jaar bij de provincie Utrecht aandacht vragen voor de N224, in het bijzonder voor de gebrekkige doorstroming op het gedeelte Stationsweg Oost. Wij maken ons grote zorgen op de effecten van deze plannen voor de leefbaarheid van Woudenberg, maar ook voor de bereikbaarheid van Woudenberg en Scherpenzeel voor bedrijven en inwoners’’, aldus het Woudenbergse college. 

Daarom verzoekt de buurgemeente Scherpenzeel op dit punt van de Omgevingsvisie nader onderzoek te doen en te komen met oplossingen. ,,Omdat wij zien dat de belangen van onze gemeenten in deze gelijk zijn, beiden willen wij een goede bereikbaarheid, gezonde leefomgeving en vitale dorpen, willen wij graag op dit punt samen met u optrekken en dus gezamenlijk met de provincies Utrecht en Gelderland (als wegbeheerders) bezien welke oplossingen en mogelijkheden er zijn voor een alternatief op en van de huidige N224.’’

Omdat de brief van Woudenberg is binnengekomen als zienswijze op de concept Omgevingsvisie, kan verkeerswethouder Gerard van Deelen desgevraagd daarop nog geen officiële reactie geven. ,,Die volgt zeker in het verdere traject van de Omgevingsvisie’’, belooft Van Deelen. ,,Wel wil ik aangeven dat ik de zorgen van Woudenberg zeker begrijp. Mijn bedrijf is gevestigd aan de Stationsweg Oost in Woudenberg en ik ken de problemen met de drukte aldaar maar al te goed. Het is ook al wel eens aan de orde geweest in gesprekken wethouder Vlam. In de gesprekken die ik heb met Renswoude is de N224 ook een terugkerend onderwerp. We hebben alledrie dezelfde belangen. Ik realiseer me wel dat die gesprekken met Renswoude vaker plaatsvinden, omdat we allebei in de Regio FoodValley zitten. Woudenberg behoort daar niet toe, maar het is absoluut een goede zaak om het contact over de problemen rond de N224 met deze plaats te intensiveren. Dit zal ik dan ook zeker doen.’’

Afbeelding