Waterstofboot TU Delft zwaar beschadigd bij WK Monaco

9 juli 2021 om 20:43

MONACO (ANP) Een dag voor de beslissende WK-race voor de kust van Monaco is de experimentele, vliegende waterstofboot van een team van de TU Delft zwaar beschadigd geraakt. De door de Delftse studenten ontworpen waterstofboot liep vrijdag schade op in de elektrische systemen. Het team hoopt het euvel tijdig te kunnen repareren voor de belangrijkste langeafstandsrace, die zaterdag wordt gevaren. ,,Het gaat nog spannend worden, maar we zetten alles op alles om die langeafstandsrace te winnen", zegt teammanager Simone Vis. De schade ontstond tijdens de tweede van de drie WK-races, toen de waterstofboot hard op het water klapte tijdens een ongelukkige landing. "Het was enorm schrikken. Er is nog nooit eerder zoveel water in de boot gekomen", aldus piloot Gerard Wiegersma.

Door de waterschade viel het onderdeel dat de spanning aan boord regelt uit en moest de boot naar de haven worden gesleept.

De boot wordt geheel aangedreven door waterstof. Dit is een nieuwe ontwikkeling in de scheepvaart die het mogelijk maakt groene energie efficiƫnt op te slaan in de boot, waardoor grotere afstanden kunnen worden gevaren. De twintig studenten uit het team zeggen de maritieme sector te willen laten zien dat lange afstanden varen op een duurzame manier mogelijk is.