2021-07-09 13:21:27 DEN HAAG - De stoelen van de Tweede Kamerleden worden gedemonteerd in de plenaire zaal. Tijdens het zomerreces verhuist de Tweede Kamer vanwege een verbouwing van het Binnenhof tijdelijk naar de Bezuidenhoutseweg 67, het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken. ANP BART MAAT
2021-07-09 13:21:27 DEN HAAG - De stoelen van de Tweede Kamerleden worden gedemonteerd in de plenaire zaal. Tijdens het zomerreces verhuist de Tweede Kamer vanwege een verbouwing van het Binnenhof tijdelijk naar de Bezuidenhoutseweg 67, het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken. ANP BART MAAT anp / Bart Maat

Renovatie Binnenhof valt weer fors duurder uit

9 juli 2021 om 20:42

DEN HAAG (ANP) De renovatie van het Binnenhof blijkt meer geld te kosten dan eerder werd gedacht. Oorspronkelijk werd 475 miljoen euro geraamd voor de verbouwing, nu gaat het om zo'n 718 miljoen euro. Daarmee valt de renovatie ruim 50 procent duurder uit. Vorig jaar werd de eerste raming al bijgesteld naar 562 miljoen euro. Demissionair staatssecretaris Raymond Knops schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het project duurder uitvalt door veiligheidsmaatregelen die eerder niet voorzien waren. De Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft een dreigingsanalyse gemaakt, waarna een extra bedrag van 127 miljoen euro voor beveiliging nodig blijkt. Ook moet er 13,9 miljoen euro extra uitgetrokken worden voor duurzaamheidsplannen.

In 2015 ging de Kamer akkoord met een "sobere en doelmatige" verbouwing van de gebouwen aan het Binnenhof. Dat uitgangspunt staat nog steeds, schrijft Knops. Afgezien van de punten veiligheid en duurzaamheid mag het project alleen duurder uitvallen wegens "onvoorziene technische uitvoeringsrisico's", of door hogere bouwkosten vanwege schaarste op de markt.

Donderdag vergaderde de Tweede Kamer voor het laatst in het Tweede Kamergebouw. De komende 5,5 jaar werken de parlementariƫrs in het tijdelijke onderkomen, het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.