'Gebrek aan zelfreflectie bij Rutte en De Jonge'

9 juli 2021 om 20:14

DEN HAAG (ANP) Verschillende Kamerleden hebben op Twitter boos gereageerd op het in hun ogen gebrek aan zelfreflectie van demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge op de coronapersconferentie. 


Ze vinden dat de bewindspersonen tijdens hun verklaring anderen de schuld gaven van het sterk toegenomen aantal coronabesmettingen, zonder zich kritisch uit te laten over het eigen kabinetsbeleid. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld schrijft dat ze ,,kribbig" werd van de persconferentie. ,,Jongeren krijgen van alles de schuld, maar het was het kabinet zelf dat uitstraalde dat ALLES weer kan." Volgens haar heeft het kabinet kritiek vanuit de oppositie genegeerd. ,,En nu hebben anderen het weer gedaan." Volgens SP'er Peter Kwint is het ,,de schuld van alles en iedereen. Maar een beetje zelfreflectie is te veel gevraagd voor dit kabinet." Attje Kuiken (PvdA) schampert op Twitter: "Wat lijkt me dat heerlijk. Iedereen altijd schuld maar nooit jijzelf."

Het kabinet sluit nachtclubs en beperkt de openingstijden van horeca, nu blijkt dat vooral jongeren het virus daar weer oplopen. Clubs konden binnen de 1,5 meter afstand weer loslaten, mits bezoekers aan de deur een toegangsbewijs zoals een negatieve test konden overleggen. Sommigen kopieerden de toegangstesten van anderen en niet alle portiers controleerden goed bij de deur.

Door de snelle toename van besmettingen dreigt Nederland 'donkerrood' te kleuren op de Europese coronakaart waar de reisadviezen op worden gebaseerd.