Demissionair premier Mark Rutte tijdens de extra ingelaste persconferentie gisteravond.
Demissionair premier Mark Rutte tijdens de extra ingelaste persconferentie gisteravond. anp / Phil Nijhuis

Nachtleven weer op slot door virus

9 juli 2021 om 19:46

Maatregelen moeten corona stoppen

AMSTERDAM (ANP),,Ik zie het nu al in alle appgroepen van clubeigenaren: iedereen is uit het veld geslagen. We waren 15 maanden dicht, en nu mogen we weer als eerste dicht. En dat terwijl we al die tijd gewerkt hebben aan een heropening." Dat zei Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs, en eigenaar van de Chicago Social Club aan het Leidseplein in een reactie op de coronapersconferentie van het kabinet.


,,We zagen bij die eerdere opening echt dat jongeren hier naar smachten, hun problemen waren ongekend. Jongeren wisten niet meer waar ze heen moesten. We hadden gehoopt op meer vertrouwen en een langere adem van de overheid, en een kans om ons te bewijzen", aldus De Kroon. Hij vindt het jammer dat met de vinger meteen naar de disco's wordt gewezen nu er weer zoveel besmettingen zijn. ,,Zo’n coronatest is 40 uur geldig, en iemand die zo’n test heeft gedaan komt eerst ook nog langs allerlei andere plekken. Voor hetzelfde geld heeft ‘ie het bij de bakker opgelopen, en niet bij ons."

De Amsterdamse horeca-uitbater noemt het nieuws waar premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdagavond mee kwamen ,,echt een heel grote domper. Het is vooral ongeloof wat overheerst."

Ook mede-eigenaar Joost Holthuizen van club Basis in Utrecht zegt dat de nieuwe sluitingsperiode bij hem ,,als een mokerslag" is aangekomen. ,,We zijn net weer twee weken open", zegt hij na de persconferentie te hebben gezien. ,,Ik hoef denk ik niet uit te leggen hoe ik me voel."

Volgens Holthuizen komt de maatregel op een zeer ongelukkig tijdstip. ,,We hadden net nieuwe artiesten gecontracteerd en nieuw personeel aangenomen", zegt hij, terwijl ook de voorraad weer op peil was gebracht.

Hij noemt de sluiting een kwestie van ,,paniekvoetbal". ,,We hebben aan alle toegangseisen voldaan, Testen voor Toegang toegepast om anderen te beschermen en geen enkele besmetting gehad." 


'VERANTWOORD' Demissionair zorgminister Hugo de Jonge houdt staande dat de keuze om eind juni de meeste coronamaatregelen te laten varen, op dat moment "logisch en verantwoord" was. Hij wijst erop dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voldoende was gedaald, terwijl "razendsnel" mensen werden gevaccineerd.

De meeste versoepelingen zijn volgens De Jonge nog altijd verantwoord te noemen. Dat er nu toch weer moet worden ingegrepen, heeft volgens hem ook te maken met de besmettelijkere Delta-variant. Dat die sneller rond zou gaan was "ingecalculeerd", maar het gaat nog sneller dan de modellen hadden voorspeld.

De Jonge denkt daarnaast dat de boodschap van de vorige persconferentie - we zijn er bijna, maar nog niet helemaal - lang niet bij iedereen helemaal is aangekomen. ,,We zijn er bijna hebben we goed gehoord, maar het tweede stukje minder", aldus de bewindsman.


Ook demissionair premier Mark Rutte vindt niet dat het kabinet te snel de coronamaatregelen heeft versoepeld. Dat het nu nodig is om toch "bij te sturen", is volgens hem een kwestie van "voortschrijdend inzicht". Hij vindt niet dat hem of De Jonge iets te verwijten valt.