Engeland telt af naar finale tegen Italië

9 juli 2021 om 19:26

LONDEN (ANP) De spelers van de Engelse nationale voetbalploeg staan morgen voor de zware taak hun land de eerste hoofdprijs in 55 jaar te bezorgen. Na de wereldtitel uit 1966 staat Engeland nu voor het eerst in de finale van een EK.


Maar weinig Britten gaan ervan uit dat het op een vol Wembley tegen Italië misgaat. Premier Boris Johnson staat al onder druk om, in geval van winst, maandag tot een nationale feestdag uit te roepen.

Voor Italië, dat in 2006 met de wereldtitel voor het laatst een hoofdprijs won, is het aan de ene kant een nadeel om de eindstrijd in een 'vijandige' omgeving met bijna alleen maar Engelse supporters af te werken. Aan de andere kant lijken de Italianen niet zo snel onder de indruk, bewezen ze eerder dit toernooi onder meer in de kwartfinale tegen het sterke België. Daarnaast kan Italië juist ook profiteren van de enorme druk en het hoge verwachtingspatroon bij de Engelsen.

Italië is al bijna drie jaar ongeslagen (33 duels). Op een groot eindtoernooi verloren de Zuid-Europeanen nog nooit van Engeland. Engeland won bij dit EK eindelijk eens van Duitsland (2-0 in de achtste finales), maar maakte nog niet zoveel indruk. Bondscoach Gareth Southgate en zijn spelers hebben geen boodschap aan de kritiek op hun verdedigende en weinig attractieve spel. Ze beseffen dat ze zo'n grote kans als deze misschien voorlopig niet meer krijgen.

,,Het wordt een speciale dag en we willen dat dat voor iedereen in Engeland zo is", zegt spits Harry Kane. ,,Maar uiteindelijk komt er wel een winnaar en een verliezer uit. En wij moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we aan de winnende kant staan." Southgate is vol vertrouwen. ,,Ik denk dat de spelers de afgelopen drie, vier jaar veel hebben geleerd." ,,Engeland is een fysiek sterk team en ze hebben ook zeer goede spelers", zegt de Italiaanse middenvelder Marco Verratti. "Engeland speelt thuis voor veel toeschouwers en ze kennen het stadion goed. Maar het is een droom voor ons om dit EK te winnen."