Engelsen gedenken met bloemenzee de moord op Sarah Everard.
Engelsen gedenken met bloemenzee de moord op Sarah Everard. Epa/andy Rain

Agent bekent moord op Everard

9 juli 2021 om 18:58

Meerdere misdaden op Londense vrouw

LONDEN (ANP/RTR/AFP) De Britse politieagent Wayne Couzens heeft in de rechtbank schuldig gepleit aan de moord op Sarah Everard (33). Hij gaf eerder al toe schuldig te zijn aan ontvoering en verkrachting. De verdwijning en dood van de Londense vrouw leidde begin dit jaar tot grote verontwaardiging in het Verenigd Koninkrijk en ook daarbuiten.


De 48-jarige Couzens verklaarde vorige maand al verantwoordelijk te zijn voor de dood van Everard, maar zei toen nog niet schuldig te zijn aan moord. Uit onderzoek komt naar voren dat de vrouw is gewurgd en dat de verdachte in de aanloop naar de moord een huurauto had geregeld en een rol verpakkingsfolie had gekocht.

Everard verdween begin maart toen ze 's avonds in Londen naar huis liep. Couzens nam haar in zijn huurauto mee de stad uit. Het lichaam van de vrouw werd ruim een week later gevonden in een bos, bijna 80 kilometer van de plek waar ze voor het laatst was gezien. Ze kende Couzens niet. De twee waren "totale vreemden" van elkaar, aldus de aanklager in de zaak.

Wat er precies is gebeurd en waarom, is volgens de aanklager mogelijk niet te achterhalen. De verdachte werkt niet mee aan het onderzoek. Hij had na zijn arrestatie valse verklaringen afgelegd. Zo had hij de schuld gegeven aan een Oost-Europese bende. Er is nog steeds niks bekend over zijn motief. De rechtbank doet eind september uitspraak in de spraakmakende zaak.

De moord leidde tot grote publieke verontwaardiging onder vrouwen, die vervolgens op sociale media massaal hun ervaringen deelden met intimidatie en gevaar op straat. Een wake voor de vrouw in Londen leidde eveneens tot kritiek, nadat agenten hardhandig hadden ingegrepen omdat de bijeenkomst vanwege de coronamaatregelen niet was toegestaan. Een onafhankelijke inspectie oordeelde later dat de politie gepast had gehandeld.

Een andere organisatie doet diverse onderzoeken naar vermeend wangedrag van twaalf agenten met betrekking tot de zaak-Everard. Die gaan onder meer over de omstandigheden waarin Couzens vlak na zijn arrestatie hoofdwonden opliep en mogelijke fouten bij onderzoeken naar beschuldigingen van openbare zedendelicten aan het adres van Couzens in 2015 en februari 2021.