'We zijn de gemeenteraad een beetje vergeten'

9 juli 2021 om 17:12

Kritiek op late aanlevering jaarrekening

BARNEVELD Barneveldse raadsleden waren was woensdag kritisch op het late aanleveren van de jaarcijfers van de gemeente Barneveld door het college van b. en w.. 


Jannes Bijlsma

De jaarrekening werd vorige maand naar de raadsleden gestuurd en van hen werd verwacht dat zij deze enkele dagen later al zouden behandelen in een commissievergadering. Dat vonden zij te kort dag. Daarom werd de behandeling een week uitgesteld en ook omdat de controleverklaring van de accountant nog niet bij de stukken zat.


Tijdens de raadsvergadering, afgelopen woensdag, staken sommige raadsleden hun frustratie over de gang van zaken niet onder stoelen of banken. ,,Dit verdient geen schoonheidsprijs”, stelde BI-fractievoorzitter Judith van den Wildenberg. ,,Voor volgend jaar willen we dat het wel op tijd is, al zijn er duizenden redelijke redenen waarom het allemaal niet lukt.” Dat 2020 een bijzonder (corona)jaar was en dat dit meespeelde bij het opstellen van de jaarrekening, vond Gert-Hein Kevelam (Lokaal Belang) geen geldige reden voor de vertraging. ,,Er zijn gemeenten die hun concept-jaarrekeningen wel op tijd konden aanleveren.” Van den Wildenberg en Kevelam waren ook kritisch op het grote verschil tussen het in december verwachte eindresultaat over 2020 (30.000 euro) en het daadwerkelijk gerealiseerde resultaat in de jaarrekening (914.000 euro).

CORONA-UITKERING Beiden waren, net als de rest van de raad, wel zeer tevreden met de manier waarop de gemeente Barneveld in zijn algemeenheid was omgegaan met de coronacrisis. 

Met name de afhandeling van de bijzondere corona-uitkering voor zelfstandigen (Tozo) oogstte lof. Die complimenten nam wethouder André van de Burgwal, ook namens het ambtelijk apparaat, graag in ontvangst. 

Begrip had hij ook voor de kritiek op het late aanleveren van de jaarrekening. ,,We waren zo bezig om het allemaal rond te krijgen - 15 juli moeten de cijfers zijn aangeleverd bij de provincie - dat we u als raad een beetje zijn vergeten.” 


BETERE VERWACHTINGEN De wethouder beloofde ook beterschap, daar waar het ging om het grote verschil in financieel resultaat zoals gerapporteerd in december en het daadwerkelijke resultaat. ,,In feite gaven we in december de cijfers van september. Later zijn daar aanvullende gegevens bij gekomen. We willen betere verwachtingen presenteren, daar gaan we meer aan werken. En dat is ook al in gang gezet.”