Zevensprong

9 juli 2021 om 17:09

Dom en/of onwetend

De Engelse tak van mijn aangetrouwde familie is de laatste weken helemaal door het dolle heen. De oorzaak: het EK Voetbal. Dit jaar zouden de Engelsen eindelijk weer eens Europees Kampioen kunnen worden. De vorige titel dateert uit 1966, dus het wordt wel weer eens tijd. Omdat de finale (dit weekend) ook nog eens in Londen wordt gespeeld, is een toepasselijk motto bedacht: Football is coming home. Een beetje aanmatigend wellicht, want het voetbal van de Engelsen is niet echt om over naar huis te schrijven, maar met dit soort teksten hoef ik op weinig bijval te rekenen van mijn Britse familieleden.

Mijn oom Bill is momenteel de trots van het stel, want hij mocht zelfs de halve finale van Engeland tegen Denemarken van dichtbij aanschouwen. ,,Ik sta er met mijn neus bovenop. Ik ben namelijk steward in het Wembley stadion.''

Woensdagavond zag ik hem - na lang zoeken op mijn televisiescherm - eindelijk staan. Tenminste, ik denk dat ik hem zag, want ik zag alleen de achterkant van zijn hoofd. En ik was niet jaloers, ik had medelijden. Hij stond namelijk met zijn rug naar de wedstrijd toe, omdat hij er als steward voor moest zorgen dat het publiek niet het veld zou bestormen. Aan de reacties van het publiek kon hij horen hoe het er achter hem voor stond. Pas toen iedereen weg was, mocht hij zich omdraaien. En kijken naar zijn voetbalhelden. Maar toen was het veld leeg. Zo dichtbij, en toch zo ver weg. 


Het beeld deed me een beetje denken aan commissaris van de Koningin John Berends, die deze week riep dat de democratie springlevend is. Hij deed die uitspraak in Arnhem, waar de Provinciale Staten debatteerden over het voorstel om Scherpenzeel toe te voegen aan de gemeente Barneveld. En volgens Berends was die democratie springlevend, omdat er zoveel Scherpenzelers waren afgereisd naar Arnhem in de hoop dat de fusie alsnog zou worden afgeblazen. Die hoop bleek ijdel, want een meerderheid van de politiek stemde -zoals verwacht- in met het herindelingsvoorstel. De democratie springlevend? Integendeel! De afgelopen maanden werden er van allerlei kanten vraagtekens gezet bij het verloop van het herindelingsproces, maar het overgrote deel van de politici haalden daar zijn schouders over op en bleef vrolijk rondhuppelen in de loopgraaf van z'n eigen gelijk.

Dat de Scherpenzelers in een referendum massaal NEE zeiden tegen de fusie deed niet terzake. Dat was immers een oppervlakkige peiling. Met andere woorden: als de Scherpenzelers wel goed geïnformeerd waren geweest, dan hadden ze ongetwijfeld wel voor de fusie gestemd. Kortom: Scherpenzelers zijn dom, onwetend of allebei. En dat is slechts één voorbeeld. 

Laat ik (nog één keer) duidelijk zijn. Of die fusie echt nodig is, weet ik niet, maar ik weet wel dat er tijdens het herindelingsproces zoveel vragen en twijfels zijn gerezen over de handelwijze van het provinciebestuur, dat een integriteitsonderzoek op zijn plaats is. En wie zou daar tegen kunnen zijn? Alles is toch ordentelijk verlopen? Niemand heeft iets te verbergen. Toch?


[Erik Roest