Freek Peters en Alice Peters-Teunissen van Manen trouwen koppels in Amersfoort.
Freek Peters en Alice Peters-Teunissen van Manen trouwen koppels in Amersfoort. Charella Hulsbosch

[Koppel] trouwambtenaren

9 juli 2021 om 11:14

Alice sluit sinds 1997 huwelijken en heeft in totaal meer dan 1200 bruidsparen getrouwd, haar man Freek doet dat sinds 2000 en verbond ruim 800 paren in de echt. Sinds het begin van de coronacrisis sloot het paar, ieder zo’n zeventig huwelijken of partnerregistraties. Inclusief mondkapjes en desinfectiegel, maar zonder feestjes en de aloude ‘drie zoenen op de wang’-felicitatie. ,,We hebben het afgelopen jaar veel eenvoudige huwelijksvoltrekkingen gehad, of partnerregistraties. De intimiteit van zo’n klein groepje blijft bijzonder,” vertelt Freek, ,,De toename van partnerregistraties was opmerkelijk. Bij sommigen was er een baby op komst; weer anderen kochten een huis.”

Toen in maart van vorig jaar de eerste berichten over het coronavirus naar buiten kwamen, begonnen de alarmbellen bij het echtpaar ook te rinkelen. ,,Je gaat toch denken hoe je dat aan moet pakken. We hebben met de gemeente afspraken gemaakt zodat huwelijken toch door konden blijven gaan”, zegt Alice. 


VERRAST Voor de buitengewoon ambtenaren maakt het niet uit of de zaal vol zit of half leeg is, het huwelijk moet een dag zijn om nooit te vergeten. ,, Het is de kunst om er iets leuks van te maken, ook met zulke intieme huwelijken. Dat is soms improviseren, maar we putten inmiddels uit zo’n vijfentwintig jaar ervaring. Hoeveel er geïmproviseerd wordt, laten we afhangen van het bruidspaar dat we voor ons hebben. Het leukst is het als mensen verrast de deur uit gaan.”

TERMINAAL Een van de meest bijzondere huwelijken van afgelopen tijd voor Alice was het huwelijk van een terminaal zieke patiënt. ,,Je stapt dan voor even in een kleine, intieme kring met veel verdriet. Maar tijdens het huwelijk zelf is het ook wel weer mooi. Ze besluiten om deze verbintenis alsnog samen aan te gaan. Na het overlijden stuurde de familie ons nog een kaart.” Freek: ,,Met een prachtige carrière in de gezondheidszorg als verpleegkundigen achter de rug zijn we gewend om met leven en dood om te gaan. Maar deze huwelijken blijven bijzonder om te doen.”


VIDEO CALL Een jaar geleden was de allereerste online meeting met een bruidspaar net gepland. ,,Dat was toen wel nieuw voor me”, vertelt Alice. Het huisbezoek heeft nu onder andere plaatsgemaakt voor schriftelijke correspondentie. Freek: ,,Maar regelmatig ook een video call of Skype, dan heb je elkaar toch even gezien.” Ook voor langeafstandsrelaties is dat een goede optie: ,,Laatst had ik een Zoomgesprek met de bruidegom in Amersfoort en de bruid zat in het noorden van het land. Zo konden ze tóch allebei bij het gesprek zijn”, aldus Alice.

,,Ik denk dat één keer         zoenen straks wel                 voldoende is

DEFENSIE Ook nieuw is dat allerlei mensen via een videoverbinding aanhaken bij de huwelijken die het stel sluit. ,,Overal ter wereld kunnen ze meekijken door het huwelijk te streamen. Ik had onlangs nog een huwelijk waarvan de broer van de bruidegom was uitgezonden voor Defensie. Hij keek mee via Facetime op de iPhone. Een andere keer trouwde ik een stel waarvan de vrouw Russisch is. Haar familie kon niet overkomen vanwege corona en keek daarom mee via de telefoon. Dat is wel heel bijzonder.” Daar passen de ‘babsen’ hun toespraak ook op aan. ,,Natuurlijk zijn ze onderdeel van de zaal. Ik heet ze even apart welkom en dan zwaai ik, vraag ik ‘Do you see it well?’. Ik betrek ze erbij. Het zijn niet de hoofdpersonen, maar het is zeker wel duidelijk dat zij er ook zijn.”


TOEKOMST Nu de regels één voor één worden teruggedraaid, is het tijd om naar de toekomst te kijken. Het stel heeft in ieder geval nog tien huwelijken op de planning tot eind oktober. ,,Mensen kijken toch nog naar wat de overheid zegt en dan pas besluiten ze: gaan we op vakantie, laten we de bruiloft doorgaan? Ze kijken een beetje de kat uit de boom.” 

En als het straks écht allemaal ‘normaal' wordt, is het maar afwachten welke tradities stand gaan houden. Wat te denken van de drie zoenen op de wang bij de felicitaties of bij de begroeting? Of we voorgoed van die tradities af zijn, durft het stel niet te zeggen. ,,Het zal wel wennen zijn als het weer mag”, zegt Alice. Freek: ,,Ik denk dat één keer zoenen straks wel voldoende is, mensen willen niet meer drie keer.”

Freek Peters en Alice Peters-Teunissen van Manen trouwen koppels in Amersfoort.