Caspaer van Garderen en Lilian van den Brink.
Caspaer van Garderen en Lilian van den Brink. Familie Van Garderen

Pizza´s eten en wandelen voor het goede doel

13 juli 2021 om 06:50

Caspaer en Lilian houden ‘pizza- sponsorloop'

BARNEVELD/WOUDENBERG Caspaer van Garderen (19) uit Woudenberg en Lilian van den Brink (18) uit Barneveld combineren hun hobby’s, pizza eten en wandelen met hun honden, om geld op te halen voor de training van een hulphond. 


Henk van IJken

Ze gaan met andere woorden met een sponsorloop van pizzeria naar pizzeria geld ophalen om Bowie, de hond van de autistische Jason (26) uit Utrecht, tot hulphond te trainen. Dit kost 6.990 euro. Een bijzondere actie, maar Lilian zamelde al eerder geld in met speciale acties. Ze haalde bijvoorbeeld al eens 1.500 euro op voor de kankerbestrijding door 24 uur achter elkaar Rubiks-kubussen op te lossen. 

Caspaer en Lilian, die een stelletje zijn, wandelen van 2 tot en met 6 augustus in vijf dagen 65 kilometer vanuit Barneveld naar Harskamp, richting Otterlo en Hoenderloo. Dan naar Eerbeek en Dieren naar het eindpunt Steenderen. De wandeltocht is uitgestippeld van pizzeria naar pizzeria, en onderweg vragen ze bij iedere pizzeria waar ze komen om hen te helpen met bijvoorbeeld gratis pizza of een donatie. 


VAN PIZZERIA NAAR PIZZERIA Lilian kent Jason van een Facebook-groep voor autisme. ,,We lazen zijn verhaal, waarin hij vertelde over zijn uitzichtloze situatie. Hij is nog steeds bezig met een opleiding en heeft geen inkomen uit werk’’, vertelt Caspaer.  

Jason heeft niet alleen autisme, maar hij is in het verleden ook getraumatiseerd geraakt, heeft in het afgelopen jaar zijn moeder verloren en moest twee keer zijn woning uit. Alleen met zijn hond Bowie durft hij naar buiten te gaan, maar hij mag Bowie niet als huisdier houden op de plek waar hij woont, alleen als hulphond. Voor iemand met een autistische stoornis is het echter vrijwel onmogelijk om een hulphond vergoed te krijgen, en daarom houden houden Lilian en Caspaer, kort samengevat, hun actie. 


VERSLAVING OVERGENOMEN Misschien nemen ze hun eigen honden mee tijdens de wandeling van pizzeria naar pizzeria. ,,Mijn hond Kairo is een Mechelse Herder’’, vertelt Caspaer. ,,Mijn andere Mechelse Herder heb ik moeten verkopen, omdat ik te vaak in Rotterdam was. Maar hij is op een goed adres terechtgekomen, in een boerderij met veel bewegingsvrijheid.’’ Caspaer is derdejaars student Econometrie en Filosofie aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Zijn vriendin Lilian wil een opleiding Fotografie gaan volgen. Zij heeft twee honden: Tommy, een Labradoodle van twee en ook nog een Maltezer van twaalf jaar. ,,Ik ben doordeweeks vaak in Rotterdam, maar ik woon nog bij mijn ouders in Woudenberg, bij wie ik meestal in de weekenden ben. Als ik niet bij Lilian ben tenminste’’, zegt Caspaer. 

,,Lilian is compleet verslaafd aan pizza en ik vind dat helemaal niet erg, sterker, ik heb die verslaving eigenlijk wel een beetje van haar overgenomen.'' Dat bracht hen op het idee om begin augustus een originele sponsorloop te gaan houden.

Het eerste sponsorbedrijf is Vallei Accountants & Adviseurs uit Woudenberg en Barneveld. Maar ze laten zich graag door meer bedrijven sponsoren. Daarnaast zijn ze al gesponsord door verschillende particulieren. Ze hebben het voor de hulphondentraining benodigde bedrag echter nog niet bij elkaar gekregen. En ze zijn er nog niet zo zeker van dat dit gaat lukken met het bedrag dat ze tijdens de pizzasponsorloop bij pizzeria’s ophalen. 

Daarom vragen ze iedereen om een sponsorbedrag over te maken voor dit goede doel via https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=r64woCylRiaPIH-fPhlxNQ 


Sponsoren kunnen zich ook bij Caspaer en Lilian melden via lilianvandenbrink01@gmail.com of 06-20257722. De actie kan de komende weken worden gevolgd op hun Facebook-pagina ‘Pizzamarathon voor een hulphond voor Jason’.  

Jason en zijn hulphond.