Onder de overkapping naast de Grote Kerk in het centrum werd boter verkocht.
Onder de overkapping naast de Grote Kerk in het centrum werd boter verkocht. Jan Schut

‘Stukje nostalgie terug in centrum Barneveld’

10 juli 2021 om 07:42 Historie

BARNEVELD De Botermarkt was in de negentiende eeuw de plek waar boter aan de man werd gebracht. Ruim een eeuw na de sloop zou een nieuwe overkapping naast de Grote Kerk moeten dienen als nieuw ‘kloppend hart’ van het Barneveldse centrum.

De altijd optimistische initiatiefnemer Ben Bläss ziet het helemaal zitten,. ,,Dit moet de sfeer in het Barneveldse centrum gaan verhogen. En dat kan alleen maar weer positieve effecten hebben voor de ondernemers er omheen.” De Botermarkt moet een plek worden waar het hele jaar door verschillende promotieactiviteiten kunnen plaatsvinden. Er kunnen koren optreden, maar ook verenigingen of politieke partijen zouden zich er kunnen presenteren. Ook wordt gedacht aan boeken- of kerstmarkten. ,,Uiteindelijk kan de gehele Barneveldse maatschappij hiervan profiteren”, denkt Bläss.

KANSEN De Barnevelder is met name bekend dankzij zijn inzet voor de Barneveldse Ballonfiësta. Nu die dit jaar voor de tweede keer op rij niet doorgaat in verband met corona, biedt dit extra ruimte in zijn agenda voor andere dingen om zich maatschappelijk voor in te zetten. Toen initiatiefnemer Marco Romeyn van de Barneveldse modezaak Romeyn Tailors hem vroeg om dit op zich te nemen, hoefde Bläss niet lang na te denken. Hij ziet grote kansen voor de Botermarkt, ook voor de Hervormde Kerk waar de overkapping tegenaan moet worden geplaatst. ,,We zijn nog in gesprek met de kerk. De kerkenraad moet zich er nog over uitspreken. Want in feite gaat het er niet om wat wij willen, maar wat de kerk hiermee wil. Ik ben daar positief over.” 

Bläss sprak al enkele personen uit het kerkbestuur. ,,Dan hoor ik dat het idee een oplossing kan zijn voor verschillende zaken. Nu gaan de kinderen naar kerkelijk centrum Rehoboth voor de zondagse nevendienst. Met zo’n Botermarkt zouden ze buiten kunnen spelen; ze kunnen dan bij regen onder de overkapping schuilen. Ook zou het een kans zijn om buiten koffie te schenken na de dienst. Bovendien wordt het een nieuw centraal punt in het centrum, dichtbij de kerk. Wie weet leidt het ertoe dat mensen toch gemakkelijker over de kerkdrempel heen stappen.”

De overkapping moet een nostalgische uitstraling krijgen. Hofland Architecten uit Barneveld is gevraagd om een ontwerp te maken. Alles bij elkaar schat Bläss in dat het project tussen de 20.000 en 25.000 euro gaat kosten. Zodra het plan definitief is, gaat de stichting op zoek naar fondsen. Maar dat zal geen probleem zijn, verwacht Bläss. ,,Bij fondsenwerving is het belangrijk om je idee goed te onderbouwen. Dat is hier geen enkel probleem. Dit is zó’n prachtige kans voor de Barneveldse samenleving.”

OUD BARNEVELD De Vereniging Oud Barneveld en Museum Nairac zijn enthousiast over het plan, vertelt Michiel Hoenderdaal. Hij is penningmeester van de historische en oudheidkundige vereniging en vrijwilliger bij het museum. Ook heeft hij zitting in de monumentencommissie van de gemeente Barneveld. ,,Zelf heb ik dit idee al eens geopperd tijdens een jaarvergadering van Oud Barneveld. Ik polste de kerk toen voorzichtig, maar het idee werd niet direct positief ontvangen. Het idee ebde toen wat weg. Maar ik ben blij te horen dat het door anderen is opgepakt en ik draag het een warm hart toe.”

GROOTS DENKEN Hoenderdaal ziet het idee als een mooie opstap om het gebied rondom de kerk verder aan te pakken. ,,Nairac-directeur Margot Welle opperde eens om de plek waar het beeld van Jan van Schaffelaar staat wat parkachtig in te richten, met een hek om het beeld zoals vroeger. Dan krijgt het toch een wat betere ambiance. De fontein die er staat doet het ook nooit. Wat verder zou kunnen, is dat je het beeld terugzet op de oude plek en dat je het hele Rabobankplein aanpakt. Zeker nu de oude Torenstraat wordt volgebouwd met appartementen. Soms moet je groots denken.”

Jannes Bijlsma

Afbeelding
De Botermarkt werd begin twintigste eeuw gesloopt.
Even poseren nabij de Botermarkt.