Vlindertelling weer van start

5 juli 2021 om 09:19

WAGENINGEN (ANP) De Vlinderstichting houdt vanaf zaterdag voor de 13e keer de jaarlijkse vlindertelling. Tot en met 25 juli kunnen mensen bijhouden hoeveel en welke vlinders ze in hun tuin zien. Doel van de telling is het verzamelen van data, om de situatie van vlinders in het land in de gaten te houden.

Jaarlijks doen zo'n 10.000 tot 15.000 mensen mee aan de telling, zegt projectleider en vlinderkenner Ineke Radstaat. Radstaat hoopt dat het er dit jaar meer zullen zijn, omdat veel mensen vanwege het coronavirus niet op vakantie zijn. Deelnemers wordt gevraagd om op zonnige momenten gedurende een kwartier vlinders te spotten in de tuin. Want tuinen worden een steeds belangrijkere leefomgeving voor de dieren, ziet Radstaat. "Er is steeds minder ruimte voor vlinders en het landschap raakt langzamerhand verder versnipperd."

Het gaat dan ook niet goed met de vlinder. Daar helpt de huidige stikstofuitstoot niet aan mee, meent Radstaat. "De laatste jaren zien we de situatie van de soorten die niet tegen stikstof kunnen keihard achteruitgaan. Maar ook andere soorten hebben het zwaar." Volgens Radstaat kunnen mensen het vlinders makkelijker maken door hun tuinen te vergroenen, vooral met planten die vlinders aantrekken. "Zo kunnen we meer leefgebied creëren voor de vlinder. Want iedere tegel die verdwijnt en waar een plant voor terugkomt, is er weer één."


Drie schrijvers van kinderboeken maken zomerverhalen om lezen te stimuleren

DEN BOSCH (ANP) Verschillende kinderboekenschrijvers zetten zich in om meer kinderen deze zomer aan het lezen te krijgen. Dit doen zij door verhalen te schrijven die gepersonaliseerd kunnen worden door ouders en leraren. Schrijvers Tosca Menten (Dummie de mummie), Manon Sikkel (Geheim agent oma) en Maren Stoffels (Dreadlocks & lippenstift) doen mee. 

De verhalen worden in samenwerking met leermiddelenontwikkelaar Blink gemaakt.

Gedurende zes weken komt elke week een nieuw hoofdstuk online, waarin leraren en ouders onder meer de naam van de school, conciërge en leraar kunnen invullen. Zo speelt het verhaal zich op de school van de leerling af. Doel van deze persoonlijke zomerverhalen is om kinderen van groep 3 tot en met 8 te motiveren om te gaan lezen.


NS brengt alle treinen van nachtnet terug       in dienstregeling

UTRECHT (ANP) Vanaf maandag laat de NS alle nachttreinen weer rijden. De uitgaanstreinen op de trajecten Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort, Nijmegen-Utrecht en Rotterdam-Eindhoven-Utrecht werden door de coronamaatregelen lange tijd niet ingezet. De nachttreinen in de Randstad zijn de afgelopen periode wel gewoon blijven rijden.

De keuze om de uitgaanstreinen weer te laten rijden heeft alles te maken met de versoepelingen.