'Vraag naar aardgas neemt komende jaren toe'

5 juli 2021 om 08:15

PARIJS (ANP) De vraag naar aardgas zal dit jaar ,,sterk herstellen" ten opzichte van vorig jaar en komt daardoor uit tot boven het niveau van voor de coronapandemie. Daarna zal de vraag wel verder blijven stijgen als overheden niet zorgen voor een scherp beleid om de gasvraag in lijn te brengen met de klimaatafspraken. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport.


Dit jaar stijgt de wereldwijde vraag naar gas met 3,6 procent. De komende drie jaar groeit die ongeveer 2 procent per jaar, verwacht het agentschap. Tegen 2024 zal de vraag 7 procent groter zijn dan in 2019, de periode voor de coronapandemie.

De toename dit jaar komt vooral door het economisch herstel dat volgt na de pandemie, schrijft het IEA. De komende jaren zal de vraag verder stijgen door de vervanging van andere, meer vervuilende brandstoffen zoals kolen en olie door gas. Dat is het geval in sectoren zoals de industrie, transport en energie-opwekking. Bijna de helft van de toename van de vraag naar gas tussen 2020 en 2024 zal komen uit de Aziatisch-Pacifische regio.

De toename in de gasvraag gaat sneller dan de klimaatscenario's die het agentschap eerder had geschetst. Om tegen 2050 de uitstootdoelen te kunnen halen, moeten er nieuwe maatregelen komen om brandstoffen verder te vervangen. Met name meer ontwikkelde markten moeten hierin het voortouw nemen, omdat daar al stappen zijn gezet naar alternatieve brandstoffen. Verder moeten regels komen voor het efficiƫnter gebruik van gas.