Een van de huidige gebouwen aan de Kop van Deelen.
Een van de huidige gebouwen aan de Kop van Deelen. Gemeente Ede

Bewoners Kop van Deelen als ‘Kop van Jut'

5 juli 2021 om 09:51

EDE De bewoners van de Kop van Deelen als de ‘Kop van Jut'. Het is een voorde hand liggende beeldspraak en het Edese raadslid Arnold Versteeg (SGP) kopt hem in tijdens de raadsvergadering. Het gaat over de komst van tweehonderd asielzoekers, officieel vluchtelingen geheten, en 341 arbeidsmigranten naar het voormalige militaire terrein en later het domicilie van de voormalige Hoenderloo Groep van Pluryn, intensieve jeugdzorg.


Het college gaat erover en ziet het wel zitten, de raad kan wensen en bedenkingen uiten en dat gebeurt dan ook in rijke mate. Want de komst van liefst 541 nieuwe bewoners op het huidige totaal van circa zestig is geen toekomstbeeld dat iedereen gunstig stemt.

Ontwikkelaar Rosewood denkt op termijn aan een zorgvoorziening, een businessmodel in een vergrijzende samenleving. Dat kan nog vijf jaar duren en naar verwachting tien jaar. Tot die tijd is het een domein voor asielzoekers en arbeidsmigranten. Versteeg rept van een grote impact op omwonenden. In 2003 was door het toenmalige college nog wel beloofd dat er geen asielzoekerscentrum zou komen. Hij vraagt wat er terecht komt van de aangekondigde gezamenlijke aanpak in FoodValley op dit gebied, waarom moet het per se in de gemeente Ede? De arbeidsmigranten werken niet alleen in gemeenten van de FoodValley, maar ook in Arnhem en Heteren. Een bed and breakfast vond het college op de Kop van Deelen onwenselijk omdat de verblijfsaccommodatie beperkt moest blijven. Maar nu wel 541 nieuwe bewoners die er gaan verblijven. ,,Wij voelen ons verantwoordelijk voor vluchtelingen en arbeidsmigranten, maar het moet wel mogelijk zijn.”


DEBAT Bij de aftrap van het debat wordt meteen stevig ingezet. Later blijkt dat de meest partijen akkoord gaan met de nieuwe invulling van de gebouwen op de Kop van Deelen. Al worden er wel vraagtekens gezet bij de randvoorwaarden. Dirjanne van Drongelen (ChristenUnie) vindt de afstand tot de ‘bewoonde wereld’ wel een dilemma, de mensen worden min of meer ‘weggestopt’. Wat mogen we verwachten van de rest van de regio als het gaat om het aanbieden van plekken voor vluchtelingen en arbeidsmigranten, vraagt zij. Anne-Jan Telgen (CDA) herinnert eraan dat Ede door de jaren heen opvang heeft geboden aan vluchtelingen. Hij noemt de Belgen die in de Eerste Wereldoorlog hun land ontvluchtten en op de Ginkelse heide met vele duizenden een veilig thuis zochten. Hij vraagt of de nieuwe vluchtelingen ingezet kunnen worden als vrijwilliger.


ASO AZC'S Gabriëlle Hazeleger (GemeenteBelangen) wil een zo groot mogelijk draagvlak, ook van de bewoners van Schaarsbergen en Hoenderloo. Geen enkele locatie is perfect, zegt Bart Omlo (VVD). Arbeidsmigranten dragen bij aan onze economie. Wat de asielzoekers betreft moet iedere gemeente een steentje bijdragen. Ook Ellen Out (GroenLinks) is positief. Wel heeft zij enige zorg over de positie van de arbeidsmigranten. Stephan Neijenhuis (D66) spreekt van zowel positieve als negatieve effecten. De belangen van de omwonenden moeten serieus worden genomen. Waarom op zo’n afgelegen plek, dat kan vervoersproblemen opleveren en hoe regel je integratie en taalles? Ruben van Druiten (Burgerbelangen) vindt het asielbeleid ‘zo lek als een mandje’. ,,We hebben zelfs aso azc’s. Schande dat dit beleid doorgaat.” Hij is niet gecharmeerd van het voorstel voor de invulling van de Kop van Deelen. Rasit Görgülü (DKE) snapt de weerstand van omwonenden goed. ,,Het zou goed zijn een definitieve invulling aan de Kop van Deelen te geven, dat brengt rust. Nu is het een jokerlocatie voor wat elders niet kan.” Tijani Zallali (PvdA) vindt de locatie erg ver van de wereld, het is 12 kilometer van de stad, en hij heeft ook zorgen voor wat betreft de omwonenden. ,,Het is niet integratiebevorderend.” Ook Ellen Wijnsouw (fractie Wijnsouw) vindt de ligging van de locatie erg geïsoleerd en bovendien in een kwetsbaar natuurgebied. ,,Er is geen rekening gehouden met bezoekers en eigen auto’s van arbeidsmigranten.”


VERHULST Burgemeester René Verhulst stelt vast dat Ede dit jaar 170 statushouders moet huisvesten, dat is de opgave. Op de Kop van Deelen worden tweehonderd voornamelijk statushouders gehuisvest, het is geen gezinslocatie. Wat de huisvestingsbijdrage van FoodValley betreft: het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is bij de provincie langs geweest met de vraag om, tijdelijke, opvangplekken. Onder meer omdat enkele grotere azc’s in de achterliggende periode zijn gesloten en er een lichte toename van de instroom is.