Wiegman put energie uit uitzwaaitraining

5 juli 2021 om 08:21

ZEIST (ANP) De Nederlandse voetbalsters hebben zaterdag in Zeist met een openbare 'uitzwaaitraining' afscheid genomen van het Nederlandse fans. 


De training kwam in de plaats van de oefeninterland tegen Zuid-Afrika, die vanwege vijf coronagevallen binnen de Zuid-Afrikaanse selectie niet kon doorgaan. "We hadden graag gespeeld voor 10.000 fans in Zwolle. Nu waren er 1000 fans en krijg je toch wat van de energie en het enthousiasme mee", aldus bondscoach Sarina Wiegman na afloop. De voetbalsters vertrekken dinsdag naar Japan, waar ze op 21 juli de eerste groepswedstrijd spelen tegen Zambia. Volgens de bondscoach is er voldoende tijd om te wennen aan de omstandigheden. "Hoe beter we ons weten aan te passen aan de nieuwe situatie, hoe makkelijker we het ons maken. We zullen daar continu flexibel en wendbaar moeten zijn", zei Wiegman. "Er zullen dingen op ons afkomen waar we ons aan zullen moeten aanpassen. Dan moeten we zorgen dat we als team goed blijven functioneren." De bondscoach kreeg afgelopen week te horen dat de 4 reserves die ze naast de 18 speelsters meeneemt, geen vaste reserves zijn, maar dat ze daarin per wedstrijd mag wisselen. "Het is heel fijn dat je per wedstrijd heen en weer kunt wisselen", zei ze. "Daardoor kunnen we in de tactische keuzes ook iets flexibeler zijn."

Na afloop van de training kreeg ze van voormalig bondscoach Louis van Gaal de onderscheiding van beste coach bij de voetbalsters.