Oud-Ajacied Kasper Dolberg kwam weer tot scoren voor de Denen. Epa/valentin Ogirenko / Pool (restrictions: for Editorial News Reporting Purposes Only. Images Must Appear as Still Images and Must not Emulate Match Action Video Footage. Photographs Published in Online Publications Shall Have an Interval of at Least 20 Seconds Between the Posting.)

Denemarken verslaat Tsjechen wel

5 juli 2021 om 09:34

Scandinaviërs niet te stoppen

BAKOE (ANP) Denemarken is na een valse start voorlopig niet meer te stoppen op het EK.

De Europees kampioen van 1992 won in de kwartfinale ook van Tsjechië (2-1), dat vorige week zondag het Nederlands elftal nog uitschakelde.

Denemarken was vooral voor rust veel sterker dan de Tsjechen, die vorige week het Nederlands elftal met 2-0 versloegen. Oranje nam het doel van Tsjechië geen enkele keer onder vuur in Boedapest. Maar Denemarken had in de hoofdstad van Azerbeidzjan slechts 5 minuten nodig voor de openingstreffer. Thomas Delaney kopte raak na een hoekschop van Jens Stryger Larsen. Scheidsrechter Björn Kuipers ging vlak voor de 1-0 in de fout. De Nederlander, die hoopt dat hij de finale mag leiden, had niet voor een corner maar doeltrap moeten fluiten.

Denemarken startte furieus. Mikkel Damsgaard en Delaney waren in het eerste kwartier dicht bij de 2-0. Uiteindelijk was het Kasper Dolberg die vlak voor rust de score wel verdubbelde, na een prachtige voorzet van Joakim Mæhle (2-0). De oud-aanvaller van Ajax, die de Europese eindronde als wisselspeler startte, trof in de achtste finales tegen Wales ook al tweemaal doel.

Voor de vertrokken bondscoach Frank de Boer en de voetballers en supporters van Oranje was het pijnlijk om te zien hoe weinig tegenstand de Tsjechen voor rust boden. Kasper Schmeichel, de doelman van de Denen, hoefde voor rust slechts eenmaal serieus in actie te komen. Hij redde bekwaam op een inzet van Tomás Holes. Schmeichel was in 49e minuut wel kansloos op een schot van Patrik Schick; 2-1. Daar bleef het bij.