Giovanni van Bronckhorst staat open voor de baan als bondscoach.
Giovanni van Bronckhorst staat open voor de baan als bondscoach. anp / Olaf Kraak

Van Bronckhorst: 'Een eer'

5 juli 2021 om 08:08

Trainer staat open voor baan als bondscoach

HILVERSUM (ANP) Giovanni van Bronckhorst zou het een hele eer vinden om bondscoach van het Nederlands elftal te zijn. Dat vertelde de oud-aanvoerder van Oranje zaterdag bij de NOS, waarvoor hij de kwartfinale tussen Engeland en Oekraïne op het EK analyseerde.


Van Bronckhorst verklapte dat hij nog niet is benaderd door de KNVB. "Ik heb van 1996 tot en met 2010 maar liefst 14 jaar voor Oranje gespeeld", zei hij. "Ik zou het een eer vinden om het Nederlands elftal ook te coachen. Of dat nu komt, of later, of misschien helemaal niet", zei de trainer onder wie Feyenoord in 2017 landskampioen werd.

Van Bronckhorst wilde niet uitgebreid vertellen wat hij bij Oranje anders zou doen dan de dinsdag opgestapte Frank de Boer. "Ik heb de afgelopen dagen al voldoende analyses gehoord. Ik laat me daar over uit als ik bondscoach zou worden. Daar wil ik het bij laten. Het gaat uiteindelijk om winnen. Dat kan met aanvallend voetbal, maar iedere wedstrijd is anders. Je kan ook met drie aanvallers beginnen en later overschakelen naar vijf verdedigers."

Van Bronckhorst zit zonder club, sinds zijn vertrek bij het Chinese Guangzhou R&F vorig jaar december. De KNVB is op zoek naar een opvolger voor De Boer. Er is enige haast geboden, want Oranje speelt op 1 september voor de WK-kwalificatie tegen Noorwegen. Henk ten Cate is niet beschikbaar. "Nico-Jan Hoogma mag me zeker een keer bellen", doelde hij in de Telegraaf op de directeur topvoetbal van de KNVB. "Niet voor de functie van bondscoach, maar om namens de KNVB eindelijk een keer excuses te maken voor de karaktermoord, die de voetbalbond in 2017 op me probeerde te plegen."


TOEGEZEGD Volgens Ten Cate heeft technisch directeur Hans van Breukelen, de voorganger van Hoogma bij de KNVB, hem vier jaar geleden de functie van bondscoach van Oranje toegezegd. Van Breukelen heeft dat altijd ontkend en benoemde uiteindelijk Dick Advocaat.


Hoogma heeft al laten weten dat de opvolger van De Boer een "echte chef en baas" moet zijn. "Dat aura hing ook om Ronald Koeman heen", zei Hoogma. "En Koeman heeft ons weer op het juiste pad gebracht."