Jan Mens, Wendy Born en Elsaly van den Heuvel zetten zich als burenhulp samen met Gijsbert-Willlem Evers van Welzijn Putten in voor hun buurtbewoners.
Jan Mens, Wendy Born en Elsaly van den Heuvel zetten zich als burenhulp samen met Gijsbert-Willlem Evers van Welzijn Putten in voor hun buurtbewoners. BDUmedia

Netwerk Burenhulp Putten breidt zich uit

5 juli 2021 om 09:53

PUTTEN Het Netwerk Burenhulp Putten bestaat uit inwoners die graag andere mensen in de straat willen helpen met bijvoorbeeld een boodschap doen, de hond uitlaten, een keertje naar het ziekenhuis rijden, de heg bijsnoeien of simpelweg een praatje maken. Inmiddels zijn er meer dan zestig burenhulpen aangesloten, maar als het aan Gijsbert-Willem Evers van Welzijn Putten ligt worden dat er nog veel meer.


,,Wij krijgen regelmatig vragen van inwoners die wat extra hulp kunnen gebruiken. Het is dan heel fijn om te kunnen bellen met iemand die in de buurt woont en daar wel wat in wil betekenen. Alle burenhulpen samen vormen het Netwerk Burenhulp Putten. Inmiddels zijn er meer dan zestig burenhulpen aangesloten en proberen we een paar keer per jaar elkaar te ontmoeten”, legt Gijsbert-Willem Evers van Welzijn Putten uit.

 ,,Het leuke is dat we dan te horen krijgen hoe het in andere buurten gaat en het kan anderen weer op nieuwe ideeën brengen. Hoe mooi zou het zijn als we straks in elk van de 353 Puttense straten een burenhulp hebben.”


WHATSAPPGROEP Jan Mens (74), Elsaly van den Heuvel (19) en Wendy Born (51) zijn actief als burenhulp. Wendy Born: ,,Ik hoorde van dit initiatief en deed eigenlijk al iets aan de Calcariaweg. Ik heb een whatsappgroep aangemaakt waarvoor ik alle buren heb uitgenodigd. Zo kunnen we makkelijk met elkaar communiceren en elkaar te hulp schieten als dat nodig is. Ook organiseer ik ieder jaar een vrouwenontmoeting. Bij nieuwe bewoners stop ik meestal even een kaartje in de bus om hen welkom te heten en uit te leggen hoe onze whatsappgroep werkt en vertel meteen over de vrouwenontmoetingen. Ik leg ook uit dat ik de contactpersoon burenhulp ben, maar dat ik zelf niet aan alle hulpvragen kan voldoen. Ik vraag of zij af en toe ook iets willen doen voor een buurtbewoner en probeer op die manier buren aan elkaar te koppelen of combinaties te maken.”


EENZAAMHEID Elsaly zet zich in voor de Kerkstraat en de Voorthuizerstraat. ,,Maar ik ben inzetbaar waar het nodig is. Als verpleegkundige zag ik het afgelopen jaar dat veel ouderen binnenbleven door de coronapandemie en dat familieleden elkaar niet meer durfden te bezoeken. Daar kwam veel eenzaamheid uit voort. Ik vind het heel erg dat er in ons dorp eenzame ouderen zijn. Daarom wilde ik graag iets voor hen betekenen en heb me als burenhulp opgegeven bij Welzijn Putten. Ik doe inmiddels regelmatig boodschappen voor anderen en maak eens een praatje. Ook kwam ik als vrijwilliger bij een oudere man terecht. Zijn familie woonde ver weg en ik hielp hem en hield zijn familie op de hoogte. Ik denk dat we niet altijd doorhebben wat er zich achter de voordeur afspeelt. Bel eens ergens aan of maak eens een praatje als je iemand op straat ziet lopen. Vraag eens aan iemand hoe het gaat. Iedereen wil graag gezien worden. Eigenlijk zou dit netwerk niet nodig moeten zijn en zou het weer normaal moeten worden dat we naar elkaar omkijken.”


ZORGBOERDERIJ Jan Mens heeft in het verleden vrijwilligerswerk voor Welzijn Putten gedaan en is nu actief als burenhulp aan de Prins Hendrikweg. ,,Toen Gijsbert-Willem met dit project startte heb ik me direct opgegeven. Soms is het moeilijk om mensen te vinden die hulp nodig hebben of eenzaam zijn, maar dankzij Welzijn Putten krijg ik af en toe een adres door waar ik even langs kan gaan. In het begin vond ik het wel lastig om zomaar ergens aan te bellen om aan te geven dat ik koffie kom drinken. Maar ik heb het gewoon gedaan en eigenlijk viel het best mee. Ik doe weleens boodschappen voor mensen die het zelf even niet kunnen. Ik ben blij dat ik enige tijd geleden een oudere buurtbewoner heb kunnen overtuigen om eens bij een zorgboerderij te gaan kijken. Diegene bezoekt nu wekelijks de zorgboerderij en heeft het erg naar zijn zin. Een burenhulp ondersteunt en faciliteert maar het is niet zo dat alleen de buurthulp zich voor dit netwerk hoeft in te zetten. Bij mij woont aan de andere kant van de straat een buurtbewoner die mij ondersteunt bij de burenhulp.”

Gijsbert-Willem geeft nog aan: ,,Iedere burenhulp vult het op zijn eigen manier in. En dat is helemaal goed. De kracht van dit netwerk is dat we naar elkaar omkijken en eens iets voor iemand willen doen.”

Wie ook burenhulp wil worden in zijn of haar eigen straat, kan zich aanmelden bij Gijsbert-Willem Evers via e-mailadres gwevers@welzijnputten.nl of door te bellen naar 06-86801480.