Utrecht

Utrecht

Strafeis van 15 jaar en tbs voor doodschieten ex-vriendin

(ANP) Voor de moord op zijn ex-vriendin heeft het Openbaar Ministerie 15 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geƫist tegen de 38-jarige David K. Het slachtoffer werd door de man in haar woning in Utrecht doodgeschoten.

De 30-jarige vrouw nam de fatale ruzie met haar ex op 13 juni 2020 stiekem op met haar mobieltje. Tijdens de rechtszaak in Utrecht werden delen van de 117 minuten lange geluidsopname voorgelezen, waaronder de laatste seconden van haar leven.

De verdachte erkende het misdrijf. ,,Het eerste schot was schrik. Daarna ben ik het gaan afmaken. Dat was meer genade", zei de verdachte over de twee schoten door het hoofd. Daarvoor was de vrouw geraakt in haar zij en rug.

Het vuurwapen droeg K. naar eigen zeggen heel de dag bij zich vanwege zelfmoordplannen. Direct na de schietpartij werd K. opgepakt; hij had legerkleding aan. Buren van de vrouw had hij begin die avond verteld ,,dat hij ging jagen".

In het gevonden audiobestand zei K. tegen zijn ex dat hij op 21 mei al eens met een doorgeladen pistool voor haar deur zat. ,,Ik heb niets te verliezen, ik schiet je zo door je kanis heen", klonk het.

Later tijdens dit gesprek over hun recent verbroken relatie, zei het slachtoffer: ,,Ik ben een beetje klaar met dit gesprek". Daarna pakte K. zijn pistool en laadde dat door. Vlak nadat de weglopende vrouw ,,doe normaal, David" tegen hem zei, klonk het eerste schot. K.: ,,Ik dacht op dat moment niet na, daarna was ik heel erg in de war. Het voelde of zij mijn leven wilde vernietigen. Ik had geen andere keus."

Na de schietpartij stuurde K. een foto van het slachtoffer naar zijn nieuwe vriendin. ,,Ik moest het doen. Anders was ik niet van haar losgekomen", zei hij later tegen haar in een afgeluisterd telefoongesprek. Familieleden van de vrouw noemden de verdachte een ,,monster". ,,Maar we zijn apetrots dat ze haar eigen getuigenis heeft geregeld", zeiden zus en moeder. Bij die verklaringen huilde K., bij wie deskundigen een persoonlijheidsstoornis vaststelden.

Zijn advocaat vond dat er geen sprake was van moord, maar doodslag. ,,Waarom ga je anders zo lang met iemand praten als je vooraf een moordplan hebt?"

Uitspraak volgt op 16 juli.


Den Haag 

Ministerie zet rekenfout in nieuwe schuldenwet recht

(ANP) Door een probleem met de invoering van de nieuwe schuldenwet, is het bedrag waar mensen in de schulden altijd recht op houden, in een aantal gevallen lager of hoger uitgevallen dan de bedoeling was. De wet zorgt ervoor dat deze 'beslagvrije voet' makkelijker vastgesteld kan worden, maar een aantal gegevens waarop deze berekening is gebaseerd, is per ongeluk niet aangepast. De fout is opgemerkt door het ministerie van Sociale Zaken, dat het zelf ook heeft rechtgezet. Het gaat om de berekening van het bedrag waar schuldeisers niet direct beslag op mogen leggen.