Mathieu van der Poel op weg naar de finishplaats. Hij behoudt het geel.
Mathieu van der Poel op weg naar de finishplaats. Hij behoudt het geel. This Year's Tour de France Takes Place From 26 June to 18 July 2021. belga Photo David Stockman

Van der Poel moest diep gaan

Nederlander behoudt het geel

LE CREUSOT (ANP) Mathieu van der Poel wist door mee te gaan in een lange vlucht zijn gele trui met succes te verdedigen in de zevende etappe van de Tour de France. 


De kopman van Alpecin-Fenix kwam als vierde binnen in de rit van Vierzon naar Le Creusot. Hij hield zijn 30 seconden voorsprong op de Belg Wout van Aert en pakte ruim 3 minuten op de Sloveen Tadej Pogacar.

"Ik wilde de gele trui nog een dag houden, maar ben daar diep voor moeten gaan", zei Van der Poel. "Het was de hele dag hard koersen, maar ik ben blij met het resultaat en dat ik het geel nog een dag langer mag dragen."

Van der Poel moest ritwinnaar Matej Mohoric op een van de klimmetjes na een aanval laten gaan. De Sloveen kwam solo binnen. "Met de gele trui in het achterhoofd was het onmogelijk om op iedere aanval te reageren", zei de Nederlander. "Ik heb vooral gelet op Kasper Asgreen en Van Aert en op hen gereageerd om het geel te verdedigen."

De Nederlander sprong mee met Van Aert in het begin, een paar keer zelfs. "Jawel, maar dat was vooral omdat ik zag dat hij er heel veel zin in had om in de ontsnapping te geraken. Het ging echt echt snel, na een half uur zat iedereen eigenlijk al op z'n limiet. En dan is het altijd gevaarlijk dat ze wegspringen met een paar gevaarlijke jongens", keek hij op de beginfase terug. "Dus ik koerste attent, goed vooraan, vooral om het geel te beschermen. Ik heb nog niet vaak zo'n dag beleefd op de fiets, over 250 kilometer. Het was de hele dag racen."


'ECHT SPECIAAL' Van der Poel gaf aan dat hij echt diep moest gaan om de trui te verdedigen. "Ik weet wel, dat dit het geel is en het is echt speciaal. Of het morgen nog lukt? Dat hangt af van het koersverloop zaterdag, maar ik ga het wel proberen", zei hij. Tegelijkertijd benadrukte hij ook dat hij niet in de Tour is voor het algemeen klassement, ook met het oog op zijn deelname aan de olympische mountainbikewedstrijd. "Ja, daar heb je gelijk in, dat komt ook nog, de Spelen. Ik wil mijn goede vorm houden en niet alles in de vuilnisbak gooien."


Vrijdagavond keek Van der Poel in ieder geval naar de wereldbeker mountainbike in Les Gets: "Ik weet dat er een wedstrijd is, ik ga me snel omkleden en dan kijken op tv."