Bert Tichelaar uit Lunteren is sinds kort officieel wellness masseur.
Bert Tichelaar uit Lunteren is sinds kort officieel wellness masseur. eigen foto

‘Mijn handen zijn mijn ogen’

Wellness masseur heeft slechts drie procent zicht

LUNTEREN Bert Tichelaar (52) heeft slechts 3% zicht, maar wist desondanks met vlag en wimpel te slagen voor het examen tot wellness masseur. De Lunteraan is donderdag 1 juli als ZZP’er aan de slag gegaan bij zijn vrouw die vanaf 2010 haar eigen massagesalon in Lunteren heeft. ,,Mijn handen zijn mijn ogen.” 


Barry Wensink

Vlak na zijn geboorte wordt duidelijk dat Bert Tichelaar een oogziekte heeft. ,,Ik had dertig tot veertig procent zicht, maar in de afgelopen tien tot vijftien jaar is dit helaas explosief achteruitgegaan, waardoor ik uiteindelijk maatschappelijk blind werd. In april van dit jaar, dus pas enkele maanden geleden, heb ik een hoornvliestransplantatie ondergaan. Daardoor kan ik mijn directe omgeving weer waarnemen.”


WERKZAAM Ondanks zijn visuele beperking was de inwoner van Lunteren werkzaam binnen de financiële dienstverlening. De laatste jaren ondervond Bert Tichelaar echter weinig plezier meer aan zijn werk, waardoor hij vorig jaar besloot om zich om te laten scholen. Voor de ontspanning gaf hij al langere tijd massages. ,,Ik beleefde veel plezier aan het geven van massages en mensen gaven me regelmatig complimenten over de manier waarop ik dit deed. Ik kreeg dan ook best vaak te horen dat ik er eigenlijk mijn werk van moest maken. Verder geniet ik zelf ook enorm van het geven van massages.” Bert Tichelaar gaat verder: ,,Ik krijg alleen maar leuke mensen op de massagetafel. Ze zijn blij dat ik kan helpen en dat geeft mij veel voldoening. 


In oktober vorig jaar begon hij daadwerkelijk met de opleiding. Deze opleiding werd verzorgd door Blindenmassage Nederland en het eindexamen vond plaats bij het massage- en opleidingscentrumde Paulushoef in Son. ,,Het doel van de opleiding is om vakkundig te leren masseren met gevoel, op basis van verschillende technieken afkomstig uit onder andere de stoelmassage, sport- en ontspanningsmassage en acupressuurtherapie.” 

STAMPWERK Deze onderdelen zijn door Bert Tichelaar zelf gekozen. ,,Het examen bestond uit een theoriegedeelte over anatomie en belangrijke elementen van deze verschillende massagetechnieken. Het was veel stampwerk van met name Latijnse namen. Dat doe ik niet echt graag, maar het hoort er nu eenmaal bij. Wat dat betreft vind ik het praktijkgedeelte veel leuker. Na afloop van het examen kreeg ik direct te horen dat ik geslaagd was.”

Volgens begeleider Paul Vrenken heeft de nieuwbakken masseur het examen met veel gevoel gegeven. ,,Lunteren heeft er een gemotiveerde en bekwame masseur bij gekregen”, zegt hij. Doordat Bert Tichelaar nauwelijks kan zien, heeft hij in de loop van de jaren zijn gevoel veel beter weten te ontwikkelen. ,,Mijn handen zijn mijn ogen en mijn handen vertellen me veel”, zegt de masseur daar zelf over. ,,Ik voel tijdens het masseren meteen waar de spanning zit of waar de blokkades zitten.” 

Bert Tichelaar is donderdag 1 juli aan de slag gegaan als masseur bij Ietje Tichelaar massage. ,,Ik vind het leuk om met mijn vrouw samen te werken en de massagesalon verder uit te bouwen.”

Kijk voor meer informatie op de website www.ietjetichelaarmassage.nl

Afbeelding