Koning benoemt geen nieuwe ceremoniemeester

2 juli 2021 om 17:33

DEN HAAG (ANP) Koning Willem-Alexander schrapt in zijn hofhouding de functie van ceremoniemeester. Dat blijkt uit een mededeling op de website van het Koninklijk Huis, waar de beschrijving van de organisatie van de 'Dienst van het Koninklijk Huis' vrijdagmiddag is aangepast.


Simon van der Burg, die na de zomer aan de slag gaat als ambassadeur in Bulgarije, wordt niet vervangen en het 'Bureau van de Ceremoniemeester' wordt opgeheven. Het takenpakket is ondergebracht bij andere afdelingen van het hof.

De functie van ceremoniemeester bestond in de huidige opzet sinds het aantreden van koningin Beatrix in 1980. De functionarissen werden doorgaans geleend van Defensie of Buitenlandse Zaken, om daar na een aantal jaren weer terug te keren. Zo was Van der Burg voor zijn aantreden in 2017 werkzaam als consul-generaal in Ho Chi Minh-stad (Vietnam).

In een toelichting op de website van het Koninklijk Huis staat dat het schrappen van de functie van ceremoniemeester geen bezuinigingsoperatie is, maar een stroomlijning van de hofhouding. Het is ook niet de eerste aanpassing. Koning Willem-Alexander heeft sinds zijn aantreden in 2013 de hofhouding op meer punten anders ingericht dan zijn moeder koningin Beatrix. Zo heeft hij een aantal persoonlijk adviseurs aangesteld.


Willem-Alexander krijgt volgens de 'Begroting van de Koning' 5,1 miljoen euro voor persoonlijke en materiƫle uitgaven.