'Wiskundewonder' Jelle Bloemendaal samen met wiskundedocent Lisanne Hogeveen.
'Wiskundewonder' Jelle Bloemendaal samen met wiskundedocent Lisanne Hogeveen. Maranke Pater

Wiskundewonder kon als kleuter al goed rekenen

2 juli 2021 om 16:46

Jelle (17) voor Nederland op internationale wedstrijd

NIJKERK ‘Een wiskundewonder’, zo wordt hij al jaren door leerkrachten genoemd. De 17-jarige Jelle Bloemendaal mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale Wiskunde Olympiade. De VWO-scholier zit in de vijfde klas van het VWO op het Corlaer College. 


Maranke Pater

,,Ik vind wiskunde al sinds de kleuterklas leuk. Toen was ik al goed in rekenen”, vertelt Jelle. ,,Op de basisschool heb ik al eens meegedaan aan een wiskundewedstrijd. Die lijkt op de wiskunde olympiade voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, maar is gericht op jongere leerlingen. Ik ben toen een keer vijfde geworden.” 


NATIONALE SELECTIE Om Nederland te mogen vertegenwoordigen op de Internationale Wiskunde Olympiade moest Bloemendaal zich door een nationale selectie van drie rondes slaan. De eerste ronde kon hij doen onder leiding van zijn wiskundedocent Lisanne Hogeveen. De tweede ronde wordt normaal gesproken op de universiteit gehouden, maar vanwege corona vond deze ook op school plaats. ,,Ik heb een nationale training gehad met 30 anderen en scoorde daar heel hoog. We hebben een heel trainingsjaar achter de rug, waarvoor ik een keer per maand zelfs op locatie moest komen trainen. Ik werd uit een grote groep scholieren geselecteerd als een van de zes jongeren die Nederland mogen vertegenwoordigen.” 


SLIMMER Docent Lisanne Hogeveen is trots, maar had eigenlijk vanaf het begin al alle vertrouwen Jelle: ,,Omdat Jelle al in de vierde klas zijn eindexamen wiskunde heeft afgerond, heeft hij dit jaar al een profielwerkstuk geschreven over de vergelijking van Pell. Hij is uitgenodigd door een professor van de Universiteit Utrecht om zijn profielwerkstuk te bespreken. Jelle is een uitzonderlijke leerling. Andere leerlingen hebben mij wel eens gevraagd of hij misschien slimmer is dan ik op het gebied van wiskunde en toen heb ik bevestigend geantwoord.”  


SCHOOL MISSEN Voor de Wiskunde Olympiade moest Jelle wel een week school missen, omdat hij zoveel aan het trainen was. Maar zijn docent maakt zich geen zorgen: ,,Gelukkig is Jelle ook goed in andere vakken. Niet dat hij daar altijd even zin in heeft. Hij is liever bezig met een training voor de Wiskunde Olympiade.” Jelle: ,,Meestal ben ik nu zes uur per week bezig met wiskundehuiswerk, en dan nog twee uur per week voor mezelf, omdat ik het leuk vind.” Toch heeft ook hij zijn minder favoriete onderdelen: ,,Kansberekeningen vind ik minder leuk om te doen”, geeft hij toe.


UNIVERSITEIT Omdat Jelle zijn eindexamen voor wiskunde al gehaald heeft, gaat hij volgend jaar alvast een paar vakken volgen op de Universiteit Utrecht. ,,Dit jaar kon dat nog niet, want dan mocht ik niet meer deelnemen aan de Wiskunde Olympiade. “


WEDSTRIJD Op 19 en 20 juli is het dan eindelijk zover, dan vindt de Wiskunde Olympiade plaats. De internationale wiskundewedstrijd bestaat uit twee wedstrijddagen. Elke dag moeten de scholieren drie opgaven maken, waar ze 4,5 uur de tijd voor krijgen. Jelle: ,,Bij elke opdracht moet je bewijzen dat je antwoord ook echt daadwerkelijk juist is, in plaats van alleen een antwoord geven. Bij elke opgave kun je punten halen.” De wedstrijd zou in eerste instantie in Sint Petersburg in Rusland worden gehouden, maar door het coronavirus wordt de wedstrijd voor de Nederlandse deelnemers in een hotel in Egmond aan Zee gehouden.


ONDERZOEK Jelle weet zeker dat hij na zijn examens wiskunde wil gaan studeren. ,,Ik wil graag wiskundige te worden. Onderzoek doen naar wiskunde past heel goed bij mij.”