Koos Bronkhorst en Willy Groen.
Koos Bronkhorst en Willy Groen. Welzijn Barneveld

Gezellige ontmoetingen in Dr. Kruimelstaete

2 juli 2021 om 07:51

In de mooie omgeving ziet het terras van Dr. Kruimelstaete er onder de stralende zon aanlokkelijk uit. Op deze zomerse dinsdagmiddag is het een heerlijke plek voor een kopje koffie en een gezellig praatje. Elke dinsdag en vrijdag is iedereen van 10.00-16.00 uur welkom bij de dagactiviteiten van Welzijn Garderen. Vaste vrijwilligers Koos Bronkhorst (81) en Willy Groen (71) vertellen graag meer.


Al sinds de opening van Dr. Kruimelstaete in 2010 hebben de dagactiviteiten een plek in de Salon en in de Soos, twee mooie ontmoetingsruimten. Ria Heimensen is de vaste activiteitenbegeleidster die alles wat nodig is voor deze dagen organiseert en zij wordt bijgestaan door een trouwe groep vrijwilligers.

Voor Willy is de dinsdagmorgen haar vaste dagdeel en Koos is er altijd op de dinsdagmiddag.


APOTHEKERSASSISTENTE Willy is vanaf de start een enthousiaste vrijwilliger: ‘Ik heb 40 jaar als apothekersassistente gewerkt bij dokter Peters hier in Garderen en ik heb altijd erg genoten van het contact dat ik in die tijd met patiënten heb opgebouwd. Het is bijzonder om zoveel jaren met mensen op te trekken, elke fase in het leven is weer anders en je deelt veel belangrijke momenten met elkaar. En eigenlijk doe ik dat nu als vrijwilliger nog steeds; ik ken de meeste bezoekers al zo lang – we noemen elkaar ook gewoon allemaal bij de voornaam!’

Haar collega-vrijwilliger Koos stemt daar helemaal mee in. ‘Willy en ik zijn al heel lang buren, dus we kennen elkaar goed. Toen Willy hier was begonnen vroeg ze mij al snel of ik ook vrijwilliger wilde worden, zo leuk vond ze het. En ze had gelijk hoor, inmiddels doe ik het ook al een jaar of tien. Voordat Dr. Kruimelstaete er was zat ik in de initiatiefgroep die hard heeft gewerkt en gepleit voor een woonvoorziening zoals dit – die was er in Garderen helemaal niet! Als ouderen naar een meer geschikte woning wilden verhuizen moesten ze het dorp uit, dat is toch heel jammer als je je hele leven in Garderen hebt gewoond? Dokter Peters was in deze initiatiefgroep een belangrijke kartrekker, hij deed en doet zoveel goeds voor het dorp! Dus toen dit wooncentrum klaar was, vond ik het erg leuk om er zelf ook aan de slag te gaan.

Eigenlijk heb ik altijd wel vrijwilligerswerk gedaan, voor de plattelandsjongeren, de bieb of de voetbal – er is altijd wel iets waar je je voor kunt inzetten. Ik houd er ook gewoon van om actief te zijn, dingen te organiseren, mensen te ontmoeten en iets voor hen te betekenen’.

Ook voor Willy geldt dat, want stilzitten is niets voor haar. ‘Het geeft echt voldoening om mensen te helpen, ervoor te zorgen dat ze een fijne dag hebben. En zeker als je de mensen goed kent is het samen bezig zijn en elkaar ontmoeten leuk en verrijkend. Ik vind het geweldig mooi, ik hoop dat ik het nog lang kan blijven doen!’

Het werk op zich is afwisselend, maar zeker niet zwaar. Samen met activiteitenbelgeleidster Ria zetten de vrijwilligers klaar wat nodig is voor de ochtend of middag. Eerst alles voor de koffie en de thee en vervolgens voor de activiteit van het moment. Dat varieert per keer, de meeste activiteiten vinden één keer per maand plaats: spelletjes als rummikub of bingo, bloemschikken, bewegen, een kwis, samen bakken (Heel Welzijn Bakt), geheugentraining, creatief bezig zijn met diverse materialen, enzovoorts. Ze serveren de koffie en thee en helpen als het nodig is de deelnemers met de activiteit.

Iedereen is ’s ochtends en ’s middags bij de inloop van harte welkom, ook om mee te doen aan de activiteiten. Opgeven is alleen nodig voor de creatieve activiteiten, bloemschikken en Heel Welzijn Bakt i.v.m. de aanschaf van materialen. Tussen de middag is er de mogelijkheid om samen de warme maaltijd te eten, deze wordt verzorgd door Maaltijd aan Huis. Over het eten zijn de deelnemers zeker te spreken, het is erg lekker!


SAMEN WANDELEN Tenslotte is nog leuk om te noemen dat er elke vrijdagmiddag van 14.15-15.15 uur samen gewandeld kan worden: “Aan de wandel met Welzijn Garderen”.


Alle informatie over het complete activiteitenoverzicht is te vinden in het Activiteitenboekje, verkrijgbaar bij Ria Heimensen (r.heimensen@welzijnbarneveld.nl) of in Dr. Kruimelstaete. Welkom!

Bent u enthousiast geworden voor het doen van vrijwilligerswerk, neem dan ook contact op met Ria of met Welzijn Barneveld (0342-745004). Samen kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn