De Hunnenweg in Voorthuizen.
De Hunnenweg in Voorthuizen. Pauw Media

Rechter staat bouw villa’s Hunnenweg waarschijnlijk toch toe

3 juli 2021 om 07:00 Nieuwbouw

Projectontwikkelaar Nijhuis Bouw nam geen genoegen met het afblazen van zijn bouwplan aan de Hunnenweg en stapte naar de Raad van State. 

VOORTHUIZEN/DEN HAAG Het besluit van de Barneveldse gemeenteraad om niet mee te werken aan een bouwplan voor 39 woningen in het buitengebied van Voorthuizen, wordt waarschijnlijk vernietigd door de Raad van State. De raadsvoorzitter suggereerde dit vrijdag aan het einde van een zitting over het omstreden besluit.

De gemeenteraad besliste vorig jaar met één stem meer om te weigeren een bestemmingsplan vast te stellen voor de 39 woningen. Maar de voorzitter van de Raad van State maakte duidelijk dat de argumenten van de gemeenteraad voor de weigering geen harde onderbouwing hebben.

Zo wil de gemeenteraad niet dat de bouwlocatie aan de Hunnenweg een nieuwe woonkern in het buitengebied wordt. ,,Hier komt feitelijk een nieuwe kern zoals De Glind of Kootwijk en dat is in strijd met onze structuurvisie”, aldus een gemeentewoordvoerder.

BETERE MARKT Maar volgens de raadsvoorzitter laat die structuurvisie wel enige woningbouwontwikkeling in het buitengebied toe. Bovendien heeft de gemeenteraad in 2009 al toegestaan dat aan de Hunnenweg vijftien villa’s gebouwd mogen worden, al zijn die nooit gerealiseerd door ontwikkelaar Nijhuis. Daarom heeft die het plan voor 39 woningen voorgelegd, omdat daarvoor nu een betere markt is. ,,Hoe klein ook, met vijftien woningen is al een kern in het buitengebied toegestaan”, stelde de advocate van Nijhuis Bouw. En het nieuwe bouwplan neemt volgens haar feitelijk minder ruimte in dan de vijftien ruim bemeten villa’s.

Ook het argument van de gemeenteraad dat meer woningen ook meer gevaar voor de verkeersveiligheid oplevert, ging er bij de raadsvoorzitter moeilijk in. ,,Het is ons vooral te doen om de veiligheid van het langzame verkeer. Meer gezinnen, een intensiever gebruik”, aldus de gemeentewoordvoerder. Maar volgens de raadsvoorzitter kan de Hunnenweg dit extra verkeer makkelijk aan.

OVERLEG Vanwege haar grote twijfels over het weigeringsbesluit stuurde de raadsvoorzitter aan op overleg tussen de gemeenteraad en de projectontwikkelaar. ,,Bij een vernietiging van het besluit zijn we zo een jaar verder. Misschien kunnen er wat woningen af.” Volgens de advocate van Nijhuis is de bouw van 39 woningen wel wenselijk. Maar als daarvoor in de gemeenteraad geen meerderheid kan worden gevonden, dan ligt er altijd nog de mogelijkheid om er vijftien villa’s te bouwen. De woordvoerder van de gemeente stelde ook graag constructief verder te gaan met Nijhuis.

De Raad van State doet binnen zes weken uitspraak.