Lodewijk Napoleon.
Lodewijk Napoleon. import

Historie of hysterie in Voorthuizen?

1 juli 2021 om 08:53

Opinie


Alweer zo’n 10 jaar geleden is het centrum van Voorthuizen stevig op de schop gegaan en feestelijk geopend. De toenmalige wethouder Alard Fledderus had het lumineuze idee om de ,,Fleur-de-Lis’’ (Franse lelie) in het straatbeeld te introduceren. Dit ter nagedachtenis aan de overlevering (zoals hij toen meldde) ,,Lodewijk Napoleon is regelmatig door ons dorp gekomen en heeft (volgens de overlevering) zelfs geslapen in ,,Huize de Roskam’’ (huidig kantoor Drieklomp Makelaars). 

 

Het Franse thema is ruimhartig omhelst door de Voorthuizenaren. Naast het hekwerk langs de weg en de bestrating van het ,,Bunckmanplein’’ zien we de ,, Fleur-de-Lis’’ prominent terug in de Voorthuizense vlag die op menige plek in Voorthuizen wappert evenals in het logo van o.a. de ondernemersvereniging (OVV), Plaatselijk Belang, Voortsche bieren etc. 

 

Dit markeert ook het moment dat het begon te broeien bij onze plaatsgenoten Cor Wiesnekker en Piet Langeweg om hier wat mee te doen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in de oprichting van stichting NiVo. Een van de doelstellingen van de stichting is het realiseren van een standbeeld van de eerste Koning van Holland: Lodewijk Napoleon. Dit omdat een beeld een historische-educatieve waarde heeft en het dankzij duidelijk is dat Koning Lodewijk Napoléon van grote waarde is geweest voor Nederland (Holland). 

 

Zoals Gerjan Crebolder samenvatte “Gelet op recente studies naar Lodewijk Napoléon verdient onze eerste koning een positieve herwaardering. Hij stelde de belangen van ons land hoger dan die van het keizerrijk van zijn broer. Hij was geen willoze marionet en vazal van zijn broer maar ging zijn eigen weg”. Naast zijn maatschappelijke betrokkenheid had hij ook oog voor de economie. De weg Amersfoort-Apeldoorn is dankzij deze Eerste Koning van Holland verhard (1809) wat tot meer economische bloei leidde waar ook Voorthuizen van profiteerde.

 

De naam ,,Stichting NiVo (Napoleon in Voorthuizen’’ is wellicht wat ongelukkig gekozen voor Koning Lodewijk. Aangezien de naam ,,Napoléon’’ nogal beladen is door zijn broer t.w. Keizer Napoléon Bonaparte waar de eerstgenoemde op gespannen voet mee stond.

 

Aangezien Voorthuizen als entree van de Veluwe van grote toeristische waarde is (dankzij de vele duizenden verblijfstoeristen) geeft het beeld van Koning Lodewijk handvatten om Voorthuizen ,,landelijk’’ op de kaart te zetten. De lokale economie zal hier van profiteren dankzij een pakkende naamsbekendheid campagne. Kortom volop mogelijkheden om ons dorp te promoten. Zoals Wilco de Jong van het toeristisch platform Go Barneveld samenvatte: ,,als we in staat zijn dit beeld geplaatst te krijgen, zal dit extra bezoek opleveren wat weer goed is voor de plaatselijke middenstand, daar ben ik van overtuigd aangezien je dan toeristisch een verhaal hebt te vertellen, daar zijn mensen (bezoekers) gevoelig voor.

 

Eind 2019 waren zowel het bestuur van de Ondernemersvereniging Voorthuizen, het Plaatselijk Belang en het college van Burgemeester en Wethouders enthousiast. Alle plannen waren gemaakt, de subsidie aanvraag moest alleen nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Ondernemer Gerard van den Tweel zou de helft van de kosten voor zijn rekening nemen. Kortom alle seinen stonden op groen.

 

Toen kwamen de ingezonden brieven en protesten van diverse heren in de Barneveldse Krant wat heeft geleid tot zelfs een handtekeningen-actie om het initiatief van de Stichting NiVo te torpederen. Uiteindelijk heeft de stichting zelf besloten om de subsidie-aanvraag in te trekken. Dit ten gevolge van o.a. de negatieve reactie van de gemeenteraad door de getekende protest-formulieren van diverse inwoners van Voorthuizen.

 

Het genoemde protest-formulier van februari 2020 begint met: ,,Dit jaar is het 75 jaar geleden dat wij werden bevrijd van onze DUITSE overheersers’’… ook wordt melding gemaakt over het verhaal van de schaapherder Klaas van Essen die heeft geleden onder de Franse overheersing (na de periode Koning Lodewijk 1806-1810) opgetekend in een boekje van de school met den Bijbel uit de jaren 40 – vorige eeuw). 

 

De paralellen die worden getrokken met de 2e wereldoorlog zijn naar mijn mening volkomen onterecht en totaal niet relevant. Als ik niet beter zou weten zou ik er ook voor tekenen! ,,Een bezetter een standbeeld? Hoe halen ze in het hoofd. Laten ze hun gezond verstand gebruiken!''.

 VOLKOMEN ONJUIST Daar komt ook nog bij dat als we het over Lodewijk Napoléon hebben deze stelselmatig wordt verward c.q. gelijkgesteld wordt met zijn grote broer Napoleon wat volkomen onjuist is! 

 Recent heeft de stichting NiVo een boekje ,,NiVo-Journaal’’ huis aan huis laten bezorgen in Voorthuizen met daarin het échte en eerlijke verhaal gesterkt door diverse Historici die ervoor doorgeleerd hebben zoals Prof. Dr. Maarten van Rossem en Historica Manon Schouten MA. Genoemde historici zijn het er unaniem over eens dat Lodewijk Napoleon géén bezetter was (zoals gesuggereerd en parallel getrokken met de 2e wereldoorlog) maar eerder een zegen voor ons huidige Nederland én het huidige Oranjehuis.


PETITIE Sceptici én geïnteresseerden wil ik bij deze uitnodigen de tijd te nemen het journaal (nog eens) goed te lezen. En vergeet niet om meteen de petitie te ondertekenen, dit kan de hele zomer nog.

Op de website www.stichtingnivo.nl kan het boekje gedownload worden. U vindt daar ook het volledige verhaal over Lodewijk door Historica Manon Schouten en de video’s met interviews van genoemde deskundigen. 

 

[Gert van den Hul

[Voorthuizen