Utrecht

1 juli 2021 om 08:42

Jongeren in Jaarbeurs voor priknacht met       dj en discolichten

(ANP) In de Jaarbeurs in Utrecht werden woensdagavond en -nacht ruim 2400 mensen geprikt met het coronavaccin van Janssen. Dat gebeurde op een feestelijke manier met speciale ledlamppoorten, discolichten en een dj.

Vooral jongeren zijn op de priknacht afgekomen, die 'Dansen met Janssen' wordt genoemd door de GGD. In de hal was een dj opgesteld compleet met discolichten en een paarse loper, waardoor de aanwezigen meteen het gevoel hadden op een feestje te zijn beland. "De dj draait lekker en er heerst een gezellige sfeer, mensen hebben er zin in", zei een woordvoerder van de GGD. "Voordat we begonnen stonden mensen al klaar." Het prikevenement duurde tot 01.00 uur. "Na afloop kunnen ze op een rustige plek nog een leuke selfie maken." Alle plekken voor Dansen met Janssen in de Jaarbeurs waren woensdag volgeboekt. Ook voor donderdag zijn alle plekken al vergeven. Voor volgende week kunnen mensen wel nog een plekje reserveren, op donderdag 8 juli.


Den Haag/IJmuiden

67 miljoen euro extra tegen verzilting na komst van zeesluis

(ANP) Met de komst van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden zal ook de verzilting toenemen. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakt 67 miljoen euro extra vrij om dit tegen te gaan, laat ze woensdag de Tweede Kamer weten. De nieuwe zeesluis wordt de grootste ter wereld. Daardoor komt per schutting circa twee keer zoveel zoutwater het Noordzeekanaalgebied binnen ten opzichte van de huidige Noordersluis, aldus de bewindsvrouw. Verzilting is slecht voor de landbouw en drinkwater.

Om de verzilting tegen te gaan komt er een damwand voor het gemaal van IJmuiden met een opening aan de onderkant. Zo wordt zoutwater dat via de sluis binnenkomt aan het Noordzeekanaal onttrokken. De methode werkt goed, maar is nog nooit op deze schaal toegepast, aldus Van Nieuwenhuizen.

De extra investering is volgens haar nodig, omdat "het project complexer (groter en dieper) is dan werd voorzien, er meer tijd nodig is voor de uitvoering en er extra beheersmaatregelen getroffen moeten worden". Eind 2024 moet het werk bij het gemaal klaar zijn.


Rotterdam

'Plannen voor stadion Feyenoord moeten eind 2021 rond zijn'

(ANP) De plannen voor de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord moeten in december van dit jaar rond zijn, anders weigert de gemeente Rotterdam steun te verlenen. Dat zeggen de Rotterdamse politici Dennis Tak (PvdA), Jeroen Postma (GroenLinks) en Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) donderdag in een interview met NRC.

Feyenoord heeft van de politici tot het einde van het jaar om de bouwkosten, financiering en businesscase op orde te krijgen.