Eerste satelliet Defensie in baan om aarde gebracht

1 juli 2021 om 09:26

DEN HAAG (ANP) Een nanosatelliet van het ministerie van Defensie is woensdagmiddag met succes in een baan om de aarde gebracht, meldt demissionair minister Ank Bijleveld. De raket met de kleine Brik II-satelliet werd vanaf een Boeing 747 gelanceerd door het bedrijf Virgin Orbit.


Het is voor het eerst dat Defensie een satelliet in de ruimte brengt. De Brik II moet de radiocommunicatie verbeteren en informatie verzamelen van radioverkeer in een missiegebied. De satelliet is niet veel groter dan een pak melk. Daardoor is hij veel makkelijker te maken en goedkoper dan een grote satelliet.

Met de lancering van de eerste satelliet wil Defensie vooral kennis en ervaring opdoen met het ontwikkelen en opereren van satellieten. De ruimte wordt steeds belangrijker voor militairen omdat ze sterk afhankelijk zijn van satellieten voor communicatie en informatie.

De Brik II bevindt zich op ongeveer 500 kilometer hoogte en moet minimaal drie jaar in de ruimte blijven. Uiteindelijk zal hij binnen tien jaar terugkeren in de atmosfeer van de aarde en daar dan verbranden.

Het vliegtuig dat de Brik II in de ruimte bracht, was opgestegen vanaf een basis in het westen van de Verenigde Staten. Voor het project heeft Defensie samengewerkt met onder meer het Delftse bedrijf Innovative Solutions in Space en het Koninklijke Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).