Huis VS stemt in met onderzoek naar bestorming

1 juli 2021 om 08:42

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt in met de oprichting van een commissie die onderzoek zal doen naar de bestorming van het parlementsgebouw op 6 januari. 


Er is eerder geprobeerd een onafhankelijk parlementair onderzoek te starten, maar die poging werd tegengehouden door de Republikeinen in de Senaat.

Voor het nieuwe onderzoek is de steun van de Senaat en een handtekening van president Joe Biden niet nodig. De Democraten hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, de Republikeinen in de Senaat. Het voorstel voor de parlementaire onderzoekscommissie werd in het Huis niet alleen gesteund door alle Democraten, maar ook door twee Republikeinen.

Huis-voorzitter Nancy Pelosi zag zich door de Republikeinse blokkade van het vorige onderzoek genoodzaakt over te gaan tot een eigen commissie. Deze zal uit dertien leden bestaan. Het is niet duidelijk of de Republikeinse partij eraan zal meewerken. Adam Kinzinger, die samen met Liz Cheney als de enige Republikein de oprichting van de commissie steunde, sluit niet uit dat hij zich erbij zal aansluiten.

Het parlementsgebouw in Washington werd op 6 juli bestormd door honderden aanhangers van toenmalig president Donald Trump. Hij had zijn achterban opgeroepen zich te verzetten tegen de verkiezingsuitslag. De Republikein riep meermaals dat er verkiezingsfraude was gepleegd en dat de verkiezingswinst van hem was "gestolen".