Paardensportcentrum Gert van den Hoorn aan de Asselseweg in Kootwijk.
Paardensportcentrum Gert van den Hoorn aan de Asselseweg in Kootwijk. Jan van Uffelen

Raad van State blokkeert evenementen paardensport Kootwijk

1 juli 2021 om 08:18

KOOTWIJK/DEN HAAG Paardensportevenementen zijn voorlopig niet toegestaan op het centrum van Gert van den Hoorn aan de Asselseweg in Kootwijk. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist. 


De Raad kraakte na bezwaren van omwonenden het nieuwe bestemmingsplan, waarin de activiteiten van Van den Hoorn worden geregeld. De gemeente Barneveld had uitgebreider natuuronderzoek moeten doen - met name naar de gevolgen van stikstofuitstoot - en het plan is onvoldoende getoetst aan provinciale regels. 


NIEUWE VESTIGING Hoewel al tientallen jaren sprake is van paardensport op het terrein, is dit volgens de Raad feitelijk illegaal gebeurd. De gemeente was van mening dat een eerder bestemmingsplan ook al paardensport toeliet. Maar dat is volgens de Raad van State niet het geval. ,,…De bestemming die op het perceel rust is in alle voorgaande plannen hetzelfde gebleven, namelijk ‘agrarisch’. Dat er paardensportevenementen mogen worden gehouden op het perceel is pas planologisch toegestaan in het huidige bestemmingsplan”, constateert de Raad.

Dit betekent dat er juridisch gezien sprake is van een nieuwe vestiging van paardensportactiviteiten. In dat geval moet worden beoordeeld door de gemeenteraad of die activiteiten op deze plek wenselijk en mogelijk zijn. 


UITZOEKEN EN MOTIVEREN De gemeenteraad heeft volgens woordvoerder Michiel van Werven eerder wel beoordeeld of paardensportevenementen kunnen plaatsvinden. ,,Maar dat is onvoldoende gebleken. Nu moeten we alsnog uitzoeken en verder motiveren of het mogelijk is dergelijke evenementen hier toch toch te houden, rekening houdend met de stikstofdepositie en provinciale regels.’’ 

Van Werven zegt dat de gemeente het bestemmingsplan ook getoetst heeft aan provinciale regels. ,,Alleen ziet de Raad van State de paardensportevenementen nu als nieuw en dan gaat het om andere provinciale regels. De mogelijkheid wordt geboden om alsnog te toetsen aan deze regels. Daarna moet de gemeenteraad een nieuw besluit nemen.’’


LASTIGE KLUS Om de evenementen van het paardensportcentrum toe te laten, moet volgens de Raad worden voldaan aan enkele provinciale voorwaarden. Zo moet de gemeenteraad bijvoorbeeld aantonen dat een verplaatsing van die activiteiten naar een andere locatie bedrijfseconomisch onmogelijk is. Verder moet worden bewezen dat de vestiging van het paardensportcentrum een verbetering betekent voor de kernkwaliteiten van het omringende natuurgebied. Het zal een lastige klus worden om aan die voorwaarden te voldoen.


STIKSTOF Verder moet uitgebreid onderzoek worden gedaan om te zien of Natura 2000-gebied Veluwe geen toename van stikstof te verduren krijgt. De activiteiten trekken veel verkeer aan en dat produceert stikstof. Volgens omwonenden zal er een toename van stikstof zijn, blijkt uit hun berekeningen. Als dit klopt, dan is paardensport op die locatie alleen maar mogelijk als die toename ongedaan wordt gemaakt met maatregelen.

Overigens oordeelt de Raad van State dat het leefklimaat bij omwonenden niet onaanvaardbaar wordt verstoord door de paardensportactiviteiten. Ook gebeuren die volgens de Raad op voldoende afstand.

Eigenaar Gert van den Hoorn van het paardensportcentrum wil inhoudelijk nog niet reageren. ,,Ik ga eerst in overleg met mijn advocaat.''