Het regenboogzebrapad in Harderwijk.
Het regenboogzebrapad in Harderwijk. ...

‘Regenboogzebrapad is niet verkeersveilig’

1 juli 2021 om 08:54

BARNEVELD De gemeente Barneveld is geen voorstander van de aanleg van een zebrapad in de kleuren van de regenboogvlag. Het argument om daar niet aan te beginnen, ligt wat deze gemeente betreft op het vlak van de verkeersveiligheid. ,,Het toepassen van regenboogkleuren bij een zebrapad, zorgt voor een mindere goede zichtbaarheid van de witte strepen.’’


Wouter van Dijk

Daardoor kan het onduidelijk worden wie er voorrang heeft, stelt het college van burgemeester en wethouders, in antwoord op een eerder verzoek van de fractie van politieke partij Pro’98 om hier eens over na te denken. Raadslid Hilhardt Brul (Pro’98) stelde anderhalve maand geleden voor een dergelijk zebrapad in Barneveld aan te leggen, in navolging van de inmiddels zo’n veertig andere Nederlandse gemeenten waar de regenboogpaden al te vinden zijn. Zo zijn er regenboogzebrapaden in onder meer Harderwijk, Arnhem en Zwolle.


UNIFORM Het college legt het idee nu terzijde, puur op basis van afwegingen op het gebied van verkeersveiligheid. ,,We zijn enthousiast over elke maatregel die bijdraagt aan een verkeersveiligere samenleving, maar we zijn niet overtuigd van het positieve effect van deze maatregel.’’ Het uitgangspunt als het gaat om zebrapaden moet volgens het Barneveldse college zijn dat ze uniform worden ingericht. Daaruit zou het gewenste gedrag en de verkeersregels die daarbij horen duidelijk moeten blijken. ,,Voor de uitvoering van oversteekplaatsen met een zebrapad zijn wettelijke eisen van toepassing. Hierin staat aangegeven dat zebrapaden worden uitgevoerd door witte strepen met een bepaalde afmeting.’’ Qua kosten zou aanleg van zo’n pad overigens volgens het college niet zo’n probleem zijn. ,,Dat zal relatief beperkt zijn.’’

Met deze beantwoording gaat het college voorbij aan een inhoudelijke discussie over de symbolische waarde van een regenboogzebrapad, de reden dat Brul met het idee hiervoor kwam. Met de regenboogkleuren wordt aandacht gevraagd voor de acceptatie van homoseksualiteit. Volgens Brul zou met zo’n pad daardoor in Barneveld gewerkt kunnen worden aan zowel permanente aandacht voor lhbti-acceptatie, als verbetering van de verkeersveiligheid. Op dat aspect gaat het college niet in.

In Harderwijk is, zoals te zien op de foto, gekozen voor een gekleurd deel van het zebrapad op een plek waar verkeersveiligheid een minder grote rol speelt. De delen van het zebrapad waar voetgangers rijbanen oversteken, zijn in de vertrouwde witte strepen uitgevoerd.


REGENBOOGVLAGGEN Pro'98 pleit de laatste jaren al langer voor meer aandacht voor de acceptatie van homoseksualiteit. Zo stelde de partij, evenals oppositiepartij VVD, eerder bij de gemeente Barneveld voor om op ‘coming-out day' (11 oktober) de regenboogvlag te hijsen bij het gemeentehuis. Vooralsnog is dat niet gebeurd, omdat de gemeente naar eigen zeggen ,,terughoudend omgaat met het hijsen van vlaggen voor bijzondere doelgroepen of gelegenheden.'' Wel wappert op die dag sinds twee jaar door de hele gemeente deze vlag bij tientallen particuliere adressen, nadat Pro’98 de vlaggen gratis verstrekte aan belangstellenden. Met deze actie wil de partij naar eigen zeggen lesbiënnes, homo’s, biseksuelen of transgenders ondersteunen die moeite hebben om openlijk voor hun geaardheid uit te komen.