De bloemenpluktuin bij Ruimzicht is vanaf komend weekend elke zaterdagochtend open voor publiek.
De bloemenpluktuin bij Ruimzicht is vanaf komend weekend elke zaterdagochtend open voor publiek. Stichting Mijn tuin Jouw tuin

Bloemenpluktuin bij Ruimzicht elke zaterdag ´open´

'Mensen met elkaar in contact brengen'

BARNEVELD Stichting Mijn tuin jouw tuin is druk bezig om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen via tuinen. Met haar nieuwe bloemenpluktuin bij zorginstelling Ruimzicht wordt een volgende stap gezet.


Arend Jan Vermaat

,,We hebben de tuin nu ruim een jaar”, vertelt Edwin Gorissen namens Stichting Mijn tuin jouw tuin. ,,Deze specifieke tuin zit vlakbij Ruimzicht, een Barneveldse zorginstelling waar veel (dementerende) ouderen wonen. We zijn constant op zoek naar hoe we de mensen uit Ruimzicht via de tuin in contact kunnen brengen met mensen uit de buurt. Dat lukt tot nu toe aardig, maar we willen de ouderen nog meer bij de tuin betrekken.”

In de nieuwe bloemenpluktuin zijn vier tuinders actief. ,,Vanaf 3 juli is er elke zaterdagochtend een open tuin van 10:00 tot 12:00 uur. Bezoekers kunnen een aantal bloemen meenemen en een gift achterlaten. Met deze giften kunnen we volgend jaar bijvoorbeeld nieuwe zaden aanschaffen. Ook kunnen we activiteiten opzetten zoals het voorkweken van plantjes met bewoners van Ruimzicht. We hebben bijvoorbeeld dahlia’s, korenbloemen, goudsbloemen en nog veel meer.”

Gorissen is een zogeheten ‘moestuinmatcher’. Hij zorgt ervoor dat de juiste tuinier in de juiste tuin terechtkomt. Bovendien onderzoekt hij of er bedrijven of scholen zijn die ook willen bijdragen aan buurtverbinding: ,,Ik doe dit werk al sinds 2015. Mensen met elkaar in contact brengen is het belangrijkste doel van onze stichting. In de tuin bij Ruimzicht zijn zes tuiniers in hun eigen stukje tuin aan het werk. Dit zijn buurtbewoners die houden van moestuinieren en die ook graag het contact aangaan met andere tuiniers en de bewoners en omwonenden van het verzorgingshuis.”

Over de bloemenpluktuin bij Ruimzicht vertelt Gorissen: ,,We staan elke zaterdagochtend klaar voor bezoekers uit de buurt. Let wel: er is genoeg te zien, maar het is nog geen bloemenzee! De tuin moet zich namelijk nog verder ontwikkelen.´´